Jay Kay

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jason Luís Cheetham
Jay Kay Gumball 3000 -autokisassa vuonna 2007.
Jay Kay Gumball 3000 -autokisassa vuonna 2007.
Henkilötiedot
Syntynyt30. joulukuuta 1969 (ikä 54)
Stretford, Manchester, Yhdistynyt kuningaskunta
Ammatti laulaja
Muusikko
Taiteilijanimi Jay Kay
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1992
Tyylilajit Acid jazz, Funk, Disko, Electronica
Yhtyeet Jamiroquai
Levy-yhtiöt Mercury RecordsView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
www.jamiroquai.co.uk

Jay Kay (oik. Jason Luís Cheetham, s. 30. joulukuuta 1969 Stretford, Manchester) on brittiläinen funk-muusikko. Cheetam tunnetaan parhaiten Jamiroquai-yhtyeen laulajana, perustajajäsenenä sekä pääasiallisena laulunkirjoittajana.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cheetham kasvoi juutalaisen äitinsä Karen Kayn ja isäpuolensa James Royalin kanssa. Hän ei tavannut biologista, portugalilaista isäänsä ennen vuotta 2003. Cheetham vietti 13-vuotiaana kuusi kuukautta Thaimaassa isäpuolensa kanssa. Cheetham sai tietää kouluikäisenä että hänellä oli ollut kaksoisveli, joka oli kuollut kuuden viikon ikäisenä.

Cheetham joutui säännöllisesti vaikeuksiin koulussa, ja täytettyään 15 vuotta hän lähti kotoaan. Cheetham kouluttautui Oakhamin itsenäisessä koulussa Rutlandissa.

Asuessaan kaduilla ja elättääkseen itsensä Cheetham turvautui näpistelyyn ja tekemään pimeitä töitä. Vuonna 1989 hän löysi itselleen käyttämättömän taksivarikon, jossa hän kuvaili olevan reikiä katossa eikä lainkaan sähköä. Siellä asuessaan Kay päätyi nujakkaan jossa häntä kaasutettiin kasvoille ja miltei puukotettiin, jonka jälkeen Kay pidätettiin ja häntä syytettiin ryöstöstä jonka hän kielsi tehneensä.

Kotiin palatessaan Kay päätti muuttaa elämänsä alkaen nauhoittaa demoja (käyttäen rumpukonetta ja vapaata studioaikaa) ja kirjoittaa sanoituksia. Samoihin aikoihin hän päätti tulevan yhtyeensä nimen Jamiroquai, sekä suunnitteli sen logon, Buffalo Manin. Nimi perustuu Amerikan alkuperäiskansan, irokeesien nimeen, ja 'jam' -osa tulee jammailusta.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1992 Kay perusti Jamiroquain jonka alkuperäisjäseninä olivat Toby Smith, Stuart Zender, Nick Van Gelder ja Wallis Buchanan.

Jamiroquai on myynyt yli 20 miljoonaa albumia, ja on viettänyt yhteensä 162 viikkoa Ison-Britannian singlelistalla viimeisen 14 vuoden aikana. Kayn henkilökohtaisen varallisuuden on sanottu olevan n. 40 000 000 puntaa. Jay Kay oli Sunday Times -lehden kokoomalla vuonna 2004 julkaistulla rikkaimpien listan sijalla 950.

Ensimmäisen single, When You Gonna Learn, valtavan suosion jälkeen solmittiin 1,9 miljoonan dollarin ja kahdeksan albumin sopimus Sony Recordsin kanssa. Yhtyeen ensimmäinen albumi, Emergency on Planet Earth, meni nopeasti kaupaksi ja Jamiroquain uniikki tyyli oli pian ilmeistä. Monia Jamiroquain edustama erilainen musiikkityyli ei kuitenkaan viehättänyt.

Yhtyeen kolmas albumi Travelling without Moving sai pian osakseen kansainvälistä huomiota mullistavalla videollaan kappaleelle Virtual Insanity, joka toi Jamiroquaille neljä MTV-palkintoa. Heidän neljäs albuminsa Synkronized menestyi aivan yhtä hyvin, ja se nauhoitettiin Kayn kotistudiossa hänen 500 vuotta vanhan, 11 makuuhuoneen Buckinghamshiressä sijaitsevan kartanonsa puutarhassa. Vaikkakin lehdistö useimmiten keskittyy hänen intohimoonsa autoja kohtaan, hänen kartanoonsa ja/tai rakkauselämäänsä, niin Jason Kay on elinympäristöllisesti valveutunut ja on lahjoittanut suuren määrän rahojaan Greenpeacelle ja Friends Of The Earthille, kuin myös kodittomien hyväntekeväisyyteen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jay Kay.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Jason Kay