Janel Parrish

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Janel Parrish
Janel Parrish vuonna 2013.
Janel Parrish vuonna 2013.
Syntymäaika 30. lokakuuta 1988 (ikä 26)
Syntymäpaikka Flag of the United States.svg Oahu, Havaiji
Aktiivisena 1999–
Oikea nimi Janel Meilani Parrish
Ammatti näyttelijä, laulaja
Merkittävät roolit Jade
(Bratz: The Movie)
Mona Vanderwaal
(Valehtelevat viettelijät)
Aiheesta muualla
IMDb
Palkinnot

Teen Choice -palkinto: "Paras tv-pahis"

Janel Parrish vuonna 2007.

Janel Meilani Parrish (s. 30. lokakuuta 1988 Oahu, Havaiji) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja laulaja. Hän on näytellyt muun muassa elokuvassa Bratz: The Movie ja pienessä roolissa televisiosarjassa Heroes. Hänet tunnetaan myös roolistaan yhdysvaltalaisessa televisiosarjassa Valehtelevat viettelijät, jossa hän esittää Mona Vanderwaalia.

Parrish saavutti kuuluisuutta jo nuorena voitettuaan useita kotikaupunkinsa kykykilpailuja. Hän pääsi Broadwaylle näyttelemään Les Misérables -musikaalin nuorta Cosettea, päästen näyttämään sekä ilmaisu- että laulutaitonsa. Myöhemmin hän esiintyi muutamissa muissa teatterituotannoissa Havaijilla, kuten To Kill A Mockingbird (1998).[1] Ensimmäisen televisioroolinsa Parrish sai 11-vuotiaana amerikkalaisesta minisarjasta Too Rich: The Secret Life of Doris Duke. Hän esiintyi myös parissa Baywatchin jaksossa. Disneyn live-TV-näytelmässä Geppetto hän tulkitsi inkarnaatiota Pinocchiosta. Lisäksi Parrishilla oli Vanessan rooli lyhyeksi jääneessä tilannekomediasarjassa The O'Keefes. Hän on esiintynyt myös useissa muissa televisiosarjoissa, kuten Bernie Mac Show, Zoey 101, O.C. ja Havaiji 5-0, sekä Disney-sarjoissa ja tv-elokuvissa.[2]

Vuonna 2007 Parrish sai ensimmäisen ison roolinsa Jadena elokuvassa Bratz: The Movie. Hän näytteli myös muun muassa Lanan osan elokuvassa Annetaan palaa! (2009) sekä Vickiä elokuvassa April Showers. Vuodesta 2010 lähtien Parrish on esittänyt sivuroolia Mona Vanderwaalina nuorten jännityssarjassa Valehtelevat viettelijät. Vuonna 2012 hän näytteli komediaelokuvassa Celeste & Jesse – aina yhdessä.

Janel Parrish on toiminut myös laulajana. Hän aloitti pianonsoiton kuusivuotiaana ja osallistui vuonna 2003 Star Search -laulukilpailuun, jossa hän esitti kappaleen ”On My Own”. Tuomarit havaitsivat hänessä raikkautta, karismaa ja luonnonlahjakkuutta, mutta hän ei päässyt finaaleihin asti. Parrish lauloi ensimmäisen ja itse kirjoittamansa singlen ”Rainy Day” Bratz-elokuvan soundtrackille. Hän on esiintynyt myös muutamien muiden elokuvien soundtrackeillä.

Vuonna 2013 Parrish voitti Teen Choice -palkinnon kategoriassa “Paras tv-pahis”.[3] Parrish esiintyi tanssikilpailuohjelmassa Dancing with the Stars vuonna 2014. Hän sijoittui kisassa parinsa kanssa kolmanneksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.