Valehtelevat viettelijät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valehtelevat viettelijät
Pretty Little Liars
Sarjan logo
Sarjan logo
Tyyli teinidraama
mysteeri
trilleri
Kestoaika 41-44 minuuttia
Luoja(t) I. Marlene King (tv-sarja)
Sara Shepard (kirjasarja)
Pääosissa
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat ABC Family (2010–2015)
Yhdysvallat Freeform (2016–2017)
Suomi Sub
Esitetty Yhdysvallat 8. kesäkuuta 201027. kesäkuuta 2017 Suomi 14. toukokuuta 2012 – 3. tammikuuta 2018
Tuotantokausia 7
Jaksoja 160
Ikäraja
Tunnuskappale "Secret" esittä The Pierces
Tuotanto
Tuottaja(t)
 • Lisa Cochran-Neilan
 • Maya Goldsmith
 • Carol Dunn Trusell
 • Bryan M. Holdman
 • Hynndie Wali
Vastaava(t) tuottaja(t)
Säveltäjä(t) Michael Suby
Kuvaaja(t)
 • Dana Gonzales
 • Larry Reibman
 • Buzz Feitshans IV
 • Geoffrey Haley
Tuotantoyhtiö(t)
Levittäjä Warner Bros. Television Distribution
Palkinnot
Voitetut ks. palkinnot ja ehdokkuudet
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Valehtelevat viettelijät (engl. Pretty Little Liars) on yhdysvaltalainen draamasarja, joka perustuu samannimiseen Sara Shepardin kirjasarjaan. Sarjaa alettiin esittää Yhdysvalloissa kesällä 2010. Sarja päättyi vuonna 2017 esitetyn seitsemännen tuotantokauden jälkeen.[1]

Suomessa sarjan ensimmäinen tuotanto­kausi alkoi Subilla toukokuussa 2012, ja toista kautta alettiin esittää kanavalla marraskuussa 2013. Kolmannen tuotantokauden jaksot esitettiin syyskuusta 2014 alkaen.[2][3]

Talvikaudella 2013−2014 Yhdysvalloissa esitettiin Valehtelevien viettelijöiden spin-off-sarja Ravenswood. Alhaisten katsojalukujen vuoksi sitä tehtiin vain yksi kymmenjaksoinen tuotantokausi.[4]

Maaliskuussa 2019 Freeformilla alkoi Valehtelevien viettelijöiden toinen spin-off -sarja nimeltään Pretty Little Liars: The Perfectionists. Sarjan ensimmäinen jakso julkaistiin keskiviikkona 20. maaliskuuta 2019.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen Rosewoodin kaupunkiin Pennsylvaniassa. Sarja keskittyy seuraamaan teini-ikäisten ystävysten Spencer Hastingsin, Hanna Marinin, Aria Montgomeryn ja Emily Fieldsin elämää heidän yhteisen ystävänsä Alison DiLaurentisin kadottua. Vuotta myöhemmin ystävykset alkavat saada viestejä salaperäiseltä, itseään ”A”:ksi kutsuvalta henkilöltä, joka uhkaa paljastaa kaikki nelikon salaisuudet. Aluksi ystävykset luulevat ”A”:n olevan itse Alison, mutta poliisien löytäessä hänet kuolleena he tajuavat että joku muukin tietää heidän salaisuutensa – mukaan lukien kauan sitten kerrotut, joiden he luulivat vain Alisonin tietäneen.

Alisonin kuolemasta saadaan uutta tietoa ja käy ilmi, että hänkin joutui A:n kiristyksen kohteeksi. Myöhemmin tytöille selviää, että Alison saattaakin olla elossa ja lavasti kuolemansa päästäkseen pakoon A:ta.

Toisen tuotantokauden päätösjaksossa kuvioihin astuu myös salaperäinen punatakkinen hahmo, joka vieraili Monan luona mielisairaalassa. Myöhemmin selviää, että punatakkisia on kaksi, Alison ja hänen entinen ystävänsä CeCe Drake.

Neljännen tuotantokauden Halloween-spesiaalijaksossa tytöt tapaavat vihdoin ilmielävän Alisonin.

Sarjan pilottijakso alkaa takautumalla Alisonin katoamisyöltä, 1. syyskuuta 2009. Tytöt järjestävät pyjamabileet piharakennuksessa. He juoruavat ja kertovat salaisuuksia ennen nukkumaanmenoa. Keskellä yötä Aria, Hanna ja Emily heräävät ja huomaavat Spencerin ja Alisonin olevan poissa. Samassa Spencer tulee sisälle, kertoo Alisonin olevan kadonnut ja kuulleensa kirkaisun.

Sarjan viidennellä kaudella Mona Vandervaal alkaa auttaa tyttöjä A:n etsimisessä, mutta eräänä iltana Mona murhataan yllättäen. Alison lavastetaan murhasta ja hän joutuu vankilaan. Spencer, Hanna, Emily ja Aria eivät usko tapahtumaa lavastetuksi. Myöhemmin he kuitenkin ymmärtävät että A lavasti Alisonin ja Alison on syytön. Alison joutuu kuitenkin oikeuteen ja todisteiden puuttuessa hänet tuomitaan Monan murhasta. Hän joutuu vankilaan ja jonne myös muut tytöt myöhemmin joutuvat avunannosta. Viidenellä kaudella selviää myös, että A on ehkä nimeltään Charles, joka on Jasonin ja Alisonin kadonnut isoveli.

Päähenkilöt

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spencer Hastings (Troian Bellisario) on porukan "preppy-tyttö". Hän on äärimmäinen perfektionisti ja pelkää aina ettei yllä lakimiesvanhempiensa korkeiden odotusten tasolle. Spencerillä on kireät välit siskonsa Melissan kanssa, sillä hän on pari kertaa varastanut tältä poikaystävän (Ian, Wren).

Spencer on ainut tytöistä, joka uskalsi vastustaa Alisonia, sekä yksi Alisonin viimeisenä nähneistä ihmisistä. Spencer rakastuu Jenna Marshallin velipuoleen Toby Cavanaughiin, mutta myöhemmin eroaa hänestä suojellakseen tätä 'A':lta. Pari kuitenkin palaa yhteen toisen tuotantokauden päätösjaksossa. Kolmannella kaudella Spencerille selviää, että Toby kuuluu A-tiimiin, ja he eroavat. Lopulta välttääkseen lisätuskan aiheutumisen, Spencer liittyy itsekin A:n jäseneksi, mutta vain saadakseen tietoa ”punatakista” ja nähdäkseen Tobyn. Lopulta kaksoisagentti Spencer potkaistaan ulos tiimistä, ja myös Toby eroaa, jolloin pari palaa jälleen yhteen.

Spencerillä on äiti Veronica ja isä Peter sekä isosisko Melissa. Myöhemmin selviää, että hänen oikea äitinsä on itse asiassa mielisairas Mary Drake ja hänellä on biologinen kaksoissisko, Alex Drake. Spencer on Rosewood High Schoolin kunnianhimoinen kympin oppilas, ja 'viettelijöistä' se, joka toimii usein ”järjen äänenä”. Spencer on ahkera ylisuorittaja, hyvin selväjärkinen ja laskelmoiva. Hän on myös päättäväinen sekä hyvin suojelevainen ystäviensä suhteen, minkä takia hän sortuu joskus pomottamaan heitä. Spencerin perhe kokee paljon draamaa kausien aikana. Spencer on myös joutunut vieroitukseen, koska on jäänyt pariin otteeseen kiinni amfetamiinin käytöstä.

Spencerillä on persikanvärinen iho, kapeat kasvot sekä korkeat poskipäät. Hän on ruskeasilmäinen ja hänellä on pitkät ja ruskeat hiukset.

Hanna Marin (Ashley Benson) on Rosewood High Schoolin ”Queen Bee”, joka aloitti ensimmäisen kauden lopussa orastavan suhteen Caleb Riversin kanssa. Hanna asuu yksinhuoltajaäitinsä Ashley Marinin luona. Äitinsä varastettua rahaa työpaikaltaan pankista Hanna joutuu pitämään hänen salaisuuttaan, eikä siitä seuraa kummallekaan hyvää. Hannan isä Tom Marin on mennyt uusiin naimisiin, eikä hän tule toimeen uuden vaimon ja tämän tyttären kanssa. Hanna seurustelee ensin Seanin kanssa ja myös Lucas on ihastunut Hannaan, mutta Hanna ei tunne tätä kohtaan muuta kuin ystävyyttä.

Ennen Alisonin poistumista Hanna oli bulimiaa sairastava, epäsuosittu tyttö, jota Alison pilkkasi ylipainon takia. Hän oli kuitenkin hyväksynyt tämän ystäväkseen. Toinen Alisonin pilkan ja kiusan kohde oli Mona Vanderwaal, joka on Hannan paras ystävä, vaikka he ovat riidelleet usein. Alisonin kadottua Hanna huomaa tilaisuutensa ja päättää tehdä täydellisen elämänmuutoksen laihduttamalla itsensä hoikaksi. Hän myös päihittää syömishäiriön, saavuttaa itsevarmuuden, ja Monan kierolla avustuksella tulee koulun suosituimmaksi tytöksi. Hanna on jäänyt myös kiinni muutamista näpistyksistä.

Hanna on luonteeltaan sisukas ja impulsiivinen ja hän on erittäin tarkka ulkonäöstään. Hän on myös mukava ja huomaavainen sekä rakastaa ystäviään estoitta. Hanna on nokkela ja nenäkäs, mutta osaa tuoda esiin myös rajumman puolen itsestään. Hannalle on tärkeää pitää läheisensä turvassa "A":lta. Ensimmäisellä kaudella hän joutuu A:n yliajamaksi yritettyään vakoilla tätä, mutta selviää törmäyksestä säikähdyksellä. Hanna ikävöi Calebia tämän ollessa Arizonassa ja saa tukea Lucasilta, jonka todellinen luonne paljastuu hänelle vasta myöhemmin. Hannalla on paljon ylpeyttä, minkä vuoksi hän ajautuu välillä riitoihin ystäviensä kanssa.

Hanna on hyvin suorapuheinen ja rohkea, uskaltaa ilmaista tunteensa avoimesti. Hänellä on uusi hoikka vartalo, pitkä ja vaalea tukka, sydämenmuotoiset kasvot sekä siniset silmät.

Aria Montgomery (Lucy Hale) muuttaa sarjan alussa takaisin Rosewoodiin asuttuaan vuoden Islannissa. Aria on taiteellinen tyttö, joka harrastaa maalaamista. Hänen perheeseensä kuuluvat äiti Ella ja isä Byron sekä pikkuveli Mike. Arian molemmat vanhemmat ovat opettajia.

Sarjan pilottijaksossa Aria tapaa baarissa Ezra Fitzin, ja pari jakaa yhteisen kiihkeän hetken. Ensimmäisenä koulupäivänään Aria saa tietää Ezran olevan hänen uusi äidinkielen opettajansa. Pari päättää jatkaa tapailua, mutta pitää sen salassa muilta. Sarjan edetessä Ezra ja Aria kertovat suhteestaan tämän vanhemmille, Ezra saa työpaikan Hollis Collegesta ja myöhemmin saa sieltä potkut. Hän tarvitsi takaisin työn Arian koulussa, eikä suhteella tuntunut olevan mahdollisuuksia, joten he jatkoivat on-off -linjalla. Aria alkaa neljännella kaudella tapailla karateopettajaansa Jakea, mutta suhde päättyy lyhyeen. Aria myöntää, että hänellä on vielä tunteita Ezraa kohtaan, jolloin he palaavat yhteen.

Aria on huolissaan pikkuveljensä Miken ailahtelevasta käytöksestä ja pelkää koko ajan, että A paljastaisi vanhemmille hänen ja Ezran suhteen. Ennen Alisonin katoamista hänelle selvisi isällään olleen suhde entiseen oppilaaseensa, eikä pystynyt kertomaan asiasta Ellalle. Kun totuus lopulta selvisi, seurasi vanhempien välirikko. Perhe pääsi myöhemmin kuitenkin sopuun. Lopulta vanhemmat kuitenkin päättävät erota pysyvästi.

Aria on kasvatettu sivistyneeksi ja avoimesti ajattelevaksi tytöksi, ja siksi suhde opettajaan on täysin tyrmistyttävä juttu. Aria ei ymmärrä tunteitaan itsekään, mutta ei voi torjuakaan niitä. Hän on luonteeltaan lämmin, auttavainen, herkkä ja välittävä. Hän kokee myös erottuvansa muista tytöistä, joka on hänelle itselleen kuitenkin yhdentekevää.

Aria on tyylitietoinen ja taiteellisuutensa ansiosta hänellä on erittäin hyvä värisilmä. Hän on porukan lyhyin. Hänellä on kalpeanvalkoinen iho, tummanruskeat pitkät hiukset, särmikkäät kasvot sekä suuret ruskeat silmät. Arialla oli aiemmin hiuksissaan pinkkejä raitoja, joka käy ilmi takaumista.

Emily Fields (Shay Mitchell) oli ihastunut Alisoniin ennen tämän katoamista. Samalla silmällä hän katseli myös Jennaa. Emily on porukan ”sporttinen” tyttö, joka on mestari uimajoukkueessa ja laji on hänelle todella tärkeä. Hän on sarjan alussa epävarma suuntautumisestaan ja hakee vielä suuntaa ihmissuhteissaan. Emilyn äiti Pam on sairaanhoitaja ja isä Wayne Fields työskentelee armeijassa. Emily tulee ulos kaapista vanhemmilleen. Isä osaa ymmärtää tytärtään, mutta äiti ei heti pysty hyväksymään asiaa.

Ensimmäisen kauden alussa Emily seurustelee Ben-nimisen pojan kanssa. Se päättyy lyhyeen, kun Emily huomaa pitävänsä naisista. Hän rakastuu Maya St. Germainiin, joka muuttaa perheineen Alisonin vanhaan taloon. Emilyn äidin saatua tietää Mayan käyttävän huumeita, hän kertoo tästä Mayan vanhemmille, jotka lähettävät tytön vieroitukseen. Mayan ollessa poissa Emily alkaa tapailla uimajoukkueen kapteenia Paigea, joka aluksi vihasi Emilyä ja lopulta eroaa tästä pojan vuoksi. Myöhemmin Emily tutustuu Samaraan, mutta loukkaa tätä A:n uhkauksen takia ja vasta lämmitelty suhde jää lyhyeksi. Mayan palatessa pari palaa yhteen, kunnes Maya lähtee San Franciscoon ja löytyy myöhemmin kuolleena. Kolmannella kaudella Emily kuitenkin alkaa uudelleen seurustella Paigen kanssa, mutta suhteessa on omat haasteensa.

Emily on luonteeltaan kiltti, suloinen, lojaali ja ujo tyttö, joka osaa sietää paljon. Hänellä on filippiiniläisiä ja korealaisia sukujuuria.

A manipuloi ja kiusaa heikkohermoista Emilyä minkä ehtii, ja salailun ja valehtelun aiheuttama stressi vie hänet lopulta sairaalaan. Toisella kaudella Emily muuttaa Hannan luo asumaan, kun hänen vanhempansa muuttavat Teksasiin.

Emily on oliivi-ihoinen ja hänellä on atleettinen vartalotyyppi, veistokselliset kasvot, pitkät ruskeat hiukset ja ruskeat silmät.

Alison DiLaurentis (Sasha Pieterse) oli viisikon ylpeä keulahahmo sekä koulun suosituin tyttö ja kauneuskuningatar ennen katoamistaan.

Alisonilla on kyky saada ystävyytensä avulla muut tuntemaan itsensä erityisiksi, mutta häneen täytyy tehdä vaikutus, jotta hän alkaa pitää jostakusta ja haluaa heidän todistavan olevansa hänen luottamuksensa arvoisia. Vaikka Alison välittikin ystävistään, hän tiesi heidän synkimmät salaisuutensa ja käytti niitä kontrolloidakseen heitä. Hän myös laittoi liikkeelle ilkeitä huhuja henkilöistä joista ei pitänyt ja oli mestari ihmisten manipuloinnissa. Alison myös päätti, ketkä Rosewoodissa olivat suosittuja ja ketkä eivät. Hän kiusasi häijysti Lucasia ja Monaa. Jenna Marshallista muodostui Alisonin pahin kilpailija – hän itse oli tottunut olemaan huomion keskipisteenä eikä sietänyt ajatusta, että Jenna ohittaisi hänet. Alisonin vanhemmat ovat Kenneth ja Jessica DiLaurentis, ja hänellä on veli Jason, jonka kanssa hän riitelee usein.

Vaikka Alisonilla oli kaikkea, hänen vallanhimonsa ja kateutensa saivat hänestä varsin usein yliotteen, minkä takia hän käyttäytyi välillä kylmästi ja itsekkäästi. Alisonin parhailla ystävillä oli kaunoja häntä kohtaan, sillä hän osasi pitää heidän salaisuutensa mutta myös kiristää totuudella. Vasta Alisonin katoamisen jälkeen tytöille selviää hänen synkät salaisuutensa, sillä hän ei jakanut omia salaisuuksiaan heidän kanssaan, mutta ei sallinut itseltään mitään salattavan. Tytöistä erityisesti Hanna jäi aina Alisonin varjoon. Alison piti hänet suojeluksessaan, sillä tiesi Hannan sekä ihailevan että kadehtivan häntä.

Alison katoaa yöllä pyjamabileiden jälkeen 1. syyskuuta 2009. Sarjan alussa spekuloidaan Alisonin kuolleen, koska hänen ruumiinsa löytyy kuolleena kuopasta vanhalta takapihaltaan vuoden kuluttua katoamisestaan. Kolmannella tuotantokaudella kuitenkin selviää, että Alison saattaakin olla elossa ja esiintyä punaisessa takissa. Hänen mahdollinen elossa olonsa herättää muille tytöille paljon kysymyksiä koskien erityisesti hänen pihaltaan löytynyttä ruumista. 4. tuotantokaudella paljastuu, että Alison on kuin onkin hengissä, mutta ei voi palata, koska A jahtaa häntä ja yrittää tappaa hänet. Pari vuotta paossa elänyt Alison vaikuttaa muuttuneelta, mutta sitä ei kenenkään ole helppo uskoa.

Luonteeltaan Alison on viekas, manipuloiva, itsekeskeinen ja kostonhimoinen. Hänen vanhempansa eivät tunteneet oikeaa Alisonia; heille hän oli heidän oma suloinen tyttönsä, joka teki mitä halusi eikä pelännyt mitään. Kukaan ei valehdellut Alisonia paremmin – hän oli käärme enkelin kasvoissa.

Alison on erittäin viehättävä nuori nainen. Hänellä on pitkät ja paksut, kullanvaaleat hiukset, jotka ovet usein kiharoilla, sekä kirkkaat siniset silmät. Vartaloltaan hän on hoikka ja siro, ja pukeutuu aina muodikkaasti ja naisellisesti. Alisonilla on sydämenmuotoiset kasvot ja heleästi ruskettunut iho. Hänen upealla ulkonäöllään on merkittävä vaikutus hänen itsevarmaan asenteeseensa.

Mona Vanderwaal (Janel Parrish) on Rosewood High Schoolin entinen rillipäinen "luuseri" ja nykyinen ”It” Girl, Hannan entinen paras ystävä sekä ensimmäinen ”A”. Häiriintyneen persoonansa paljastuttua Mona lähetetään mielisairaalaan psykiatriselle osastolle. Hän palaa myöhemmin takaisin kouluun ja yrittää jälleen päästä tyttöjen ystäväksi.

Toisen kauden loppuun saakka Mona esiintyy Hannan hyvänä ystävänä, jonka kanssa hän on tehnyt oman suuren muodonmuutoksen. Alisonin eläessä Mona oli koulun epäsuosittu ja pinnallinen rillipäinen tyttö, joka oli toistuvasti Alisonin henkisen kidutuksen kohteena. Alison sai hänet jatkuvasti tuntemaan itsensä ulkopuoliseksi, rumaksi ja tyhmäksi. Sisimmässään Mona ei ole koskaan unohtanut miten alentavasti Alison kohteli häntä. Ironista onkin, että Alisonin kadottua Mona alkaa käyttäytyä juuri samalla tavalla kuin hän, kun hänestä tulee Hannan ohella koulun uusi ”Queen Bee”. Hän kiusaa Lucasia kuten Alison aiemmin, vaikka oli tämän tavoin samanlainen uhri.

Mona on yksityiselämässään onneton, mikä johtui jatkuvasta hylätyksi tulemisen tunteesta. Vaikkei hän näytä tätä puolta itsestään, sen takia hän tuntee tarvetta olla suosittu, kaunis ja Hannan paras ystävä. Tämä on myös syy siihen, miksi hän alkaa piinata tyttöjä A:na – hän tuntee jääneensä taas ulkopuoliseksi ja vihaa kolmea muuta tyttöä, koska he veivät häneltä hänen ainoan ystävänsä. Hajotettuaan Alisonin porukan A:na Mona tajuaa, ettei Hanna jättäisi käyttämättä tilaisuutta tulla suosituksi. Heidän ystävyytensä pysyy vahvana, kunnes Alisonin kuolema pakottaa Hannan jälleen lähentymään vanhojen ystäviensä kanssa.

Mona peittää synkän puolensa taitavasti ja pystyy esiintymään julkisesti täysin viattomana. Salaperäisen punatakin avulla hän osasi peittää jälkensä ja pystyi toimimaan kaikkialla, eikä kukaan osannut koskaan epäillä häntä nerokkaaksi juonittelijaksi. Tohtori Sullivanin mukaan Monalla on persoonallisuushäiriö, jonka takia hän elää jatkuvasti toisessa todellisuudessa. Adrenaliiniryöppy vaikutti hänen fyysiseen voimakkuuteensa ja älykkyystaso siten, että hän tuntui tietävän kaikesta kaiken. Mona passitetaan siis mielisairaalaan paljastuttuaan ensimmäiseksi A:ksi toisen kauden lopussa, mutta hän palaa lopulta takaisin Rosewoodiin enemmän tai vähemmän muuttuneena.

Mona on sanavalmis ja nokkela, ja entisen luuserin sijaan hän on nykyään muotitietoinen, naisellinen ja itsevarma diiva. Vaikka Monaa pidetään usein pinnallisena ja yksinkertaisena, Hannan ystävyys ja muiden suosio on hänelle tärkeää. Hän seurusteli hetken Noelin kanssa, mutta tuli tylysti jätetyksi. Vasta Radleysta palattuaan Mona ihastui Arian pikkuveljeen Mikeen. Monalla on pitkät ruskeat hiukset, oliivi-iho ja hunajansävyiset silmät.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
 1. Petski, Denise: ‘Pretty Little Liars’ To End With Season 7 Deadline. 29.8.2016. Viitattu 20.4.2017. (englanniksi)
 2. Huippusuosittu uutuussarja Valehtelevat viettelijät alkaa Subilla maanantaina 14.5. pressi.sub.fi. Viitattu 16.5.2012.
 3. Valehtelevat viettelijät telvis.fi. Viitattu 13.4.2014.
 4. Andreeva, Nellie: ABC Family’s ‘Ravenswood’ Cancelled After One Season Deadline. 14.2.2014. Viitattu 20.4.2017. (englanniksi)