James Coburn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
James Coburn
James Coburn
James Coburn
Henkilötiedot
Koko nimi James Harrison Coburn, Jr.
Syntynyt31. elokuuta 1928
Laurel, Nebraska,  Yhdysvallat
Kuollut18. marraskuuta 2002
Beverly Hills, Kalifornia
Näyttelijä
Taiteilijanimet Jim Coburn
James H. Coburn
Aktiivisena 1957–2002
Merkittävät roolit Britt
(7 rohkeata miestä)
Louis Sedgwick
(Suuri pakoretki)
Pat Garrett
(Pat Garrett ja Billy the Kid)
Feldwebel Rolf Steiner
(Rautaristi)
Glen Whitehouse
(Verijäljet)
Palkinnot

Oscar (1997)

Aiheesta muualla
www.jamescoburn.com
IMDb

James Coburn (31. elokuuta 1928 Laurel, Nebraska18. marraskuuta 2002 Beverly Hills, Kalifornia) oli Oscar-palkittu yhdysvaltalainen näyttelijä.

Coburn tunnettiin etenkin karskeista rooleistaan, joita hän näytteli muun muassa lännenelokuvissa 7 rohkeata miestä, Maahan, senkin hölmö! sekä Pat Garrett ja Billy the Kid, toiseen maailmansotaan sijoittuvassa sotavangeista kertovassa elokuvassa Suuri pakoretki, vakoiluelokuvassa Derek Flint erikoistehtävissä, lama-ajan katutappeluelokuvassa Haastaja ja Sam Peckinpahin elokuvissa Rautaristi ja Majuri Dundee.

Pahan nivelreuman takia hän esiintyi vain muutamassa elokuvassa 1980-luvulla. Hän väitti parantuneensa rikkitablettien avulla. Coburn palasi täten elokuviin 1990-luvulla.

Coburn esiintyi 1990-luvulla muun muassa elokuvissa Nuoret sankarit 2, Nunnia ja Konnia 2, The Player, Eraser – suojelija, Pähkähullu professori, Maverick, Payback ja Lumihauvat. Hän voitti parhaan miessivuosan Oscar-palkinnon elokuvasta Verijäljet, jossa hän näytteli Nick Nolten isää. Coburn antoi äänensä myös Disneyn ja Pixarin animaatioelokuva Monsterit Oy:n herra Rumilukselle.

Coburnin poika David Coburn on myös näyttelijä ja on esiintynyt muun muassa Renny Harlinin läpimurtoelokuvassa Jäätävä polte vuonna 1985.

Coburnin viimeisin rooli oli pääosa elokuvassa Amerikka aseiden armoilla vuonna 2002. Samana vuonna hän kuoli yllättäen sydänkohtaukseen 74-vuotiaana.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • „Gesprengte Ketten - The Great Escape, Behind the scenes, Photographs of cameraman Walter Riml, Editor Helma Türk & Christian Riml, House Publishing 2013, English/German [1] (Arkistoitu – Internet Archive)
Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.