Pähkähullu professori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pähkähullu professori
The Nutty Professor
Ohjaaja Tom Shadyac
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä David Newman
Kuvaaja Don Zimmerman
Leikkaaja Don Zimmerman
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä UIP-Dunafilm
Netflix
Ensi-ilta 1996
Kesto 96 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 54 000 000 USD
Seuraaja Pähkähullu professori 2: Klumpit
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Pähkähullu professori (engl. The Nutty Professor) on vuonna 1996 ensi-iltansa saanut komediaelokuva, jossa pääosaa näyttelee Eddie Murphy. Se on uudelleenfilmatisointi vuonna 1963 valmistuneesta Tohtori Jerry ja herra Hyde -elokuvasta, jonka pääosassa nähtiin Jerry Lewis.[1] Pähkähullu professori palkittiin parhaan maskeerauksen Oscar-palkinnolla vuoden 1997 Oscar-gaalassa.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva kertoo erittäin tukevasta, mutta viisaasta tiedemies-professori Sherman Klumpista. Hän on keksimässä hamstereille nuorennuseliksiiriä ja jos saadaan todistettua, että aine toimii, Klump saa apurahan.

Hän ihastuu oppilaitoksen uuteen naisopettaja Carla Purtyyn, mutta luulee että ei ulkonäkönsä vuoksi saa Carlalta vastakaikua. Klump pyytää kuitenkin Carlaa treffeille, ja päättää samalla aloittaa laihdutuskuurin. Tapaamisiltana Sherman ja Carla menevät Scream-nimiseen ravintolaan, jossa he syövät ja viettävät iltaa. Illan aikana ravintolassa esiintyy stand up -koomikko, joka ottaa silmätikukseen Shermanin ja keksii hänestä loukkaavia vitsejä.

Samana yönä Sherman kehittää eliksiirin, joka laihduttaa hänet huippukuntoon. Hänestä tulee uusi henkilö, Buddy Love. Tosin eliksiirin vaikutus kestää vain tietyn ajan, ja Sherman muuttuu entiseen kokoonsa. Shermanille selviää, että Carla on kiinnostunut Buddysta ja näin hän muuttuu takaisin laihaksi. Vähitellen selviää, että Buddyn roolissa oleminen alkaa riistäytyä käsistä. Eräänä aamuna Carla saapuu Shermanin talolle, jossa on hirveä sotku. Edellisenä iltana Buddy oli pitänyt ystäviensä kanssa juhlat ja nukkumisen aikana hän oli muuttunut takaisin normaaliksi Sherman Klumpiksi. Carlalle selviää, että Sherman on yhtä lipevä naistenmies, kuin Buddykin (tosin Carla ei tiedä Buddyn olevan Shermanin takana).

Shermanille tulee häätöilmoitus, ja hän saa potkut työpaikastaan. Eräänä iltana Sherman katsoo televisiota, jolloin Buddyn tekemä videonauha käynnistyy, jossa hän kertoo että hänen pitäisi juoda laihdutuseliksiiriä. Samana iltana Sherman saapuu laboratorioon, ja aikoo kaataa kaikki laihdutuseliksiirit pois ja kertoa Carlalle totuuden. Sherman nauttii vahingossa laihdutuseliksiiriä, ja muuttuu Buddyksi. Buddy on valmistanut suuren määrän eliksiiriä ja jos hän nauttii sen kokonaan, hän pääsee Shermanista eroon ikuisesti. Samana iltana on juhlat, jossa Buddyn tulee esittää nuorennuseliksiiri. Buddyn on tarkoitus juoda eliksiiri, mutta hän ei ehdi, ja näin muuttuu Shermaniksi ja kaikille selviää totuus. Loppujen lopuksi Sherman saa apurahan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Eddie Murphy  Sherman Klump / Buddy Love / Klumpin perhe / Lance Perkins  
 Jada Pinkett  Carla Purty  
 John Ales  Jason  
 James Coburn  Harlan Hartley  
 Larry Miller  Dean Richmond  
 Dave Chappelle  Reggie Warrington  
 Jamal Mixon  Ernie Klump Jr.  
  1. Jutila, Niko: Jerry Lewis 90 vuotta Elokuvauutiset.fi. 16.3.2016. Viitattu 14.4.2017.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.