James Bausch

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitalit
James Bausch
James Bausch
Maa:  Yhdysvallat
Miesten yleisurheilu
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Los Angeles 1932 kymmenottelu

James Aloysius Bernard Bausch (29. maaliskuuta 1906 Marion, Etelä-Dakota9. heinäkuuta 1974 Hot Springs, Arkansas) oli yhdysvaltalainen kymmenottelija ja olympiavoittaja Los Angelesissa 1932.

Bausch opiskeli Kansasin yliopistossa, missä hän oli tähtipelaaja sekä amerikkalaisessa jalkapallossa[1] että koripallossa.

Olympialaisten ennakkosuosikki oli maailmanennätysmies Akilles Järvinen. Bauschin ennätys oli 8 022, yli 200 pistettä ME:tä heikompi. Ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen johdossa oli lopulta neljänneksi jäänyt intiaanisukuinen Wilson Charles. Toisena päivänä Bausch siirtyi johtoon hypättyään seivästä tasan neljä metriä. Keihäänheitossa Bausch heitti yli viisi metriä normaalitulostaan pidemmälle ja johti selvästi ennen viimeistä lajia. 1 500 metrin juoksussa raskastekoinen Bausch ei pärjännyt, mutta jakoi voimansa taktisesti viisaasti ja voitti, vaikka hävisi Järviselle tasan puoli minuuttia.[2] Bauschin tulos oli uusi maailmanennätys 8 462,23 pistettä. Myös Järvinen ylitti entisen ennätyspistemäärän. Erikoista oli, että kaikilla myöhemmin käytössä olleilla pistetaulukoilla Järvinen olisi voittanut kultaa. Sama kohtalo hänellä oli neljä vuotta aiemminkin.

  1. Hannus, Matti: Yleisurheilu: Tuhat tähteä. WSOY, 1983. ISBN 951-0-11900-8.
  2. Jukola, Martti: Huippu-urheilun historia. WSOY, 1956.