Jakokoski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jakokoski on kylä Kontiolahdella. Matkaa Kontiolahden kirkonkylälle on noin 10 kilometriä, Joensuuhun noin 20 kilometriä. Kylän läpi kulkee Joensuusta Lieksaan kulkeva kantatie 73. Yhdystie 5100 eli Mönnin-Selkien maisemaite johtaa Heinävaaraan kantatielle 74.

Jakokosken kylä ulottuu Pielisjokeen. Jakokosken museokanava on joen toisella puolella, ja sen katsotaan kuuluvan Mönniin.

Jakokoski on valittu valtakunnalliseksi vuoden kyläksi 1998.[1]

Kylässä on alakoulu, tähtitorni, urheiluhalli (valmistui 2006) ja seurojentalo sekä majoitusliikkeitä Tulevaisuuden kylä -hankkeessa. Kalliovaarassa on Felix Riikosen 1960-luvun alussa perustama kahden hehtaarin suuruinen puulajipuisto eli arboretum. Jakokoskelle on rakennettu langattomaan tekniikkaan perustuva kylän tietoverkko.

Jakokoski on Rospuutto-ryhmän järjestämän näyttelijä Taisto Reimaluodon nimeä kantavan teatterifestivaalin pitopaikka. Pienoisfestivaali pidetään Kontiovaaran vanhalla kyläkoululla. Vuonna 2008 esiintyjinä on Reimaluodon lisäksi muiden muassa Kirsi-Kaisa Sinisalo, Minna Kivelä ja Niina Hosiasluoma.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.