Lehmo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lehmo on taajama Kontiolahden kunnassa. Se sijaitsee Kontiolahden ja Joensuun rajalla. Suurin osa asukkaista käy työssä, ostoksilla ja vapaa-ajanvietossa Joensuussa. Keskusta sijaitsee Kajaanintien eli valtatie 6:n ja Vanhan Nurmeksentien välissä. Taajama rajoittuu Kajaanintiehen ja Pielisjokeen. Lehmon läpi kulkee Joensuu–Kontiomäki-rata, ja sen varrella oli Lehmon seisake. Asukkaita oli noin 5 398 lokakuussa 2014.[1]

Palveluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taajamassa on kaksi alakoulua, erityisopetuskoulu ja terveyskeskus. Hotelli Julie sijaitsee Lehmonharjulla. Ravintola Lehmo Cuisine sijaitsee joen rannassa. Yhteen Perloksen entisistä tuotantorakennuksista on siirtynyt Pohjois-Karjalan poliisilaitoksen Joensuun pääpoliisiasema väliaikaisesti vuonna 2009. Lehmon Kylmäojantien varrella samassa rakennuksessa Lehmon kirjaston ja terveysaseman kanssa sijaitsee myös Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen Lehmon toimipiste sekä Lehmon VPK. Paloasemalla sijaitsevat pelastustoimen yksiköt RPK351-sammutusauto sekä RPK357-miehistönkuljetusauto. S-marketin yhteydessä on sivuapteekki ja asiamiesposti. Toukokuussa 2011 Peltolantielle avattiin uusi K-Supermarket.lähde? Jaamankankaantien varrella on pieneläinhautausmaa.[2]

Elinkeinot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehmon taajaman tuntumassa valtatie 6:n toisella puolella on teollisuusalue, jossa on useita pienyrityksiä. Perlos Oy:n tyhjiin halleihin Lehmonharjulle on tullut uusia yrityksiä. Niissä toimi Itä-Suomen poliisilaitoksen Joensuun pääpoliisiasema vuoteen 2017 saakka. Perlokseen kuulunut astmalääketehdas toimii edelleen Lehmossa. Lehmonharjulla on suuria, alati laajenevia soranottopaikkoja.

Urheilu ja liikunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehmossa on monipuoliset ulkoilu- ja virkistysmahdollisuudet. Keskellä taajamaa, Ukonharjun maastossa, sijaitsee valaistu lenkkipolku. Lehmon urheilukenttä on suuri ruohokenttä, jossa talvisin on hiihtostadion. Mäkihyppytorni purettiin vuonna 2013 huonokuntoisena. Lähiseudulla ovat muun muassa Jaamankankaan metsät ja Lehmonharjun polku- ja latureitit, jotka ulottuvat Utranharjuille saakka. Matkaa Kontiolahden ampumahiihtokeskukseen on muutama kilometri.

Urheiluseuroja ovat Lehmon Pallo, jonka päälaji on jalkapallo ja Lehmo Balls '96, jonka päälaji on salibandy.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehmon nuorisoseuralla on oma nuorisoseurantalo. Hupituutti-kuoro on Lehmon koulun suuri kuoro. Lehmon koululla on myös monia steelpannuorkestereita.

Lehmon liikenneympyrässä on jaloteräksinen uittomiespatsas, jonka on toteuttanut Anne Hirvonen vuonna 2005.[3]

Lehmon alueita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lehmola, taajaman keskusta
  • Kylmäojan asuinalueella on oma alakoulu.
  • Jokirannaksi kutsutaan asuinaluetta Pielisjoen rannassa.
  • Lamminranta on asuinalue Onkilammen ja Vanhan Nurmeksentien välisellä alueella.
  • Ristisaari on entinen uittopuun erottelupaikka Pielisjoen rannassa; nyt se on asuinalueena.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kontiolahden kunnan elinkeinopoliittinen ohjelma 2014–2018, s. 7 Kontiolahden kunta. Viitattu 1.4.2017.
  2. Pieneläinten hautausmaa Joensuun eläinsuojeluyhdistys ry. Viitattu 9.3.2013.
  3. Mauri Hast ja Pekka Lanko: Me tulemme taas, s. 237. Pohjolan Painotuote, 2009. ISBN 978-952-92-6087-4.
  4. Elämän ja leivän Ristisaari, Joensuu 2000