Jacques Plante

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jacques Plante junioriseuransa Citadelles de Québecin paidassa vuonna 1948
Stanley Cup
Montréal Canadiens 1953
Montréal Canadiens 1956
Montréal Canadiens 1957
Montréal Canadiens 1958
Montréal Canadiens 1959
Montréal Canadiens 1960

Joseph Jacques Omer "Jake the Snake" Plante (17. tammikuuta 1929 Notre-Dame-du-Mont-Carmel, Québec, Kanada27. helmikuuta 1986 Sierre, Sveitsi) oli kanadanranskalainen jääkiekkomaalivahti.[1][2]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajaura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Plante pelasi ammattilaisena NHL-seura Montreal Canadiensissa vuosina 19521963 ja voitti Stanley Cupin mestaruuden kuudesti. Plante palkittiin myös kauden parhaana maalivahtina kuusi kertaa, ja hänet valittiin kertaalleen myös arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Menestyksestä huolimatta Plante tuli huonosti toimeen päävalmentaja Toe Blaken kanssa, ja Blake ilmoitti vuonna 1963 oman jatkamisensa ehdoksi, että seura hankkiutuisi eroon Plantesta. Plante siirtyi New York Rangersiin, jossa hän pelasi kaksi kautta, kunnes lopetti pelaajauransa polvivamman myötä. Canadiensin junioriseuran valmentaja Scotty Bowman suostutteli Planten kuitenkin vielä yhteen näytösotteluun kiertueella ollutta Neuvostoliiton jääkiekkomaajoukkuetta vastaan. Neuvostoliitto oli ollut aiemmissa otteluissaan voittamaton, ja myös Kanadan maajoukkue oli hävinnyt sille jo kahdesti. Junior Canadiensin 36-vuotias Plante auttoi joukkuettaan voittamaan Neuvostoliiton maalein 2–1.

NHL:n laajentuessa vuonna 1967 uuden Oakland Seals -seuran valmentajaksi nimitetty Planten entinen joukkuetoveri Bert Olmstead suostutteli tämän avukseen joukkueen ensimmäisen harjoitusleirin ajaksi. Plante päätyi myös pelaamaan yhdessä harjoitusottelussa, mikä käynnisti huhut hänen paluustaan. Seuraavan kesän Intraleague Draft -varaustilaisuudessa laajennusjoukkue St. Louis Blues hankkikin 39-vuotiaan Planten pelaajaoikeudet ja tarjosi tälle sopimusta. Plante hyväksyi tarjouksen ja jakoi torjuntavastuun vain hieman nuoremman maalivahtilegenda Glenn Hallin kanssa. Veteraanit veivät Bluesin aina Stanley Cupin loppuotteluihin asti, joissa Canadiens oli kuitenkin vahvempi. He jakoivat keskenään myös sarjaan parhaan maalivahdin palkinnon Vezina Trophyn. Plante palkittiin täten ennätyksellisesti jo seitsemännen kerran. Kahden St. Louisissa vietetyn kauden jälkeen Plante jatkoi NHL-uraansa Toronto Maple Leafsin joukkueessa parantaen myös kauden torjuntaprosentillaan (94,4 %) jo ennestään omissa nimissään ollutta sarjan ennätystä. Torontossa Plante jatkoi vuoteen 1973 asti kunnes hänet kaupattiin Boston Bruinsiin, jossa hän pelasi NHL-uransa viimeiset ottelut.

Menestyksensä ja pitkän uransa lisäksi Plante muistetaan erityisesti siitä, että hän oli ensimmäinen maalivahti NHL:ssä, joka käytti säännöllisesti maskia saatuaan kasvovamman vuonna 1959. Jo ennen vammaa Plante oli pitkään pyytänyt lupaa maskin käyttämiseen, mutta Canadiensin valmentaja Toe Blake ei tähän aluksi halunnut suostua peläten maskin peittävän maalivahdin näkökenttää. Canadiens voitti 18 ottelua peräkkäin Planten palattua maalinsuulle aiemmin vain harjoituksissa käyttämänsä maski päässään. Voittoputki sai valmentaja Blaken heltymään, tosin vasta voittoputken katkettua heti ensimmäisessä maskittomassa ottelussa vamman parannuttua kylliksi. Nykyään pakollisen kasvosuojuksen kehittämisen lisäksi Plante oli myös ensimmäinen NHL-maalivahti joka otti tavakseen osallistua aktiivisesti peliin myös maalinedustan ulkopuolella.[3]

Valmentajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1973 kilpailevan WHA-liigan Quebec Nordiques tarjosi Plantelle paikkaa joukkueen päävalmentajana ja seuran toimitusjohtajana. Plante oli kuitenkin tyytymätön menestykseensä ja erosi tehtävistään kauden päätteeksi. Saman liigan Edmonton Oilers tarjosi Plantelle kuitenkin pelaajasopimusta ja niinpä hän teki vielä kerran paluun maalille. Paluu jäi kuitenkin yhteen kauteen, sillä kesken Oilersin kesän 1975 harjoitusleirin Plante sai tiedon nuorimman poikansa menehtymisestä. Niinpä perhetragedian myötä Plante lopetti pelaajauransa viimein 46 vuoden iässä ja muutti vaimonsa kotimaahan Sveitsiin toimien jääkiekon parissa vielä paikallisessa HC Sierre -seurassa. Plante valittiin arvostettuun Hockey Hall of Fame -kunniagalleriaan vuonna 1978.

Myöhemmät vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Plantella todettiin vatsasyöpä syksyllä 1985 ja hän menehtyi vain muutamaa kuukautta myöhemmin helmikuussa 1986 geneveläisessä sairaalassa 57 vuoden iässä.[4] Planten menestysvuosien seura Montreal Canadiens poisti käytöstä eli jäädytti pelinumeron #1 Planten kunniaksi vuonna 1995. Québecin junioriliiga QMJHL ja Sveitsin jääkiekkoliiga ovat nimenneet vuoden parhaan maalivahtinsa palkinnot Planten mukaan.

Palkintoja ja saavutuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[2][5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jacques Plante | Canadian ice hockey player Encyclopedia Britannica. Viitattu 11.2.2021. (englanniksi)
  2. a b 100 Greatest NHL Players NHL.com. Viitattu 10.2.2023. (englanniksi)
  3. The Spokesman-Review - Google-uutisarkistohaku news.google.com. Viitattu 10.2.2023.
  4. Jacques Plante at eliteprospects.com www.eliteprospects.com. Viitattu 7.2.2023. (englanniksi)
  5. Jacques Plante at eliteprospects.com www.eliteprospects.com. Viitattu 10.2.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Bernie Geoffrion
Hart Memorial Trophyn voittaja
1962
Seuraaja:
Gordie Howe
Edeltäjä:
Terry Sawchuk
Johnny Bower
Rogatien Vachon & Gump Worsley
Vezina Trophyn voittaja
1956, 1957, 1958, 1959, 1960
1962
1969
(yhdessä Glenn Hallin kanssa)
Seuraaja:
Johnny Bower
Glenn Hall
Tony Esposito
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jacques Plante.