Jacksoninkameleontti

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jacksoninkameleontti
Chamaeleo jacksonii.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Alalahko: Liskot Sauria
Heimo: Kameleontit Chamaeleontidae
Suku: Chamaeleo
Laji: jacksonii
Kaksiosainen nimi
Chamaeleo jacksonii
Boulenger, 1896
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Jacksoninkameleontti Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Jacksoninkameleontti Commonsissa

Jacksoninkameleontti (Chamaeleo jacksonii) on kiipeilevä, puissa ja sateisilla vuorenrinteillä viihtyvä lisko. Se kuuluu liskojen alalahkoon Sauria ja siitä kameleonttien heimoon Chamaeleonidae. Luonnossa laji esiintyy lähinnä itäisessä Afrikassa (Keniassa ja Tansaniassa). Laji pystyy vaihtamaan väriään mielialan ja lämpötilan mukaan.

Sukupuolierot jacksoninkameleonteilla on melko selkeät. Koiraat kasvavat suuremmiksi ja niille kasvaa otsaan kolme komeaa sarvea, joita käytetään taistelussa lajin muita koiraita vastaan. Naaraat jäävät hieman pienikokoisemmiksi. Lisko on litteä, mutta korkea. Liikkuminen näyttää melko kömpelöltä ja on todella hidasta.

Jacksoninkameleontti syö monien muiden liskojen tapaan hyönteisiä. Kärpäset, toukat, perhoset, hämähäkit ja muut pienet hyönteiset ovat liskon pääasiallista ravintoa. Näitä se muiden kameleonttien tavoin nappaa pitkän tahmean kielensä avulla. Lisko syö toisinaan vihreää ruokaakin.

Lisko lisääntyy synnyttämällä eläviä poikasia. Poikasia syntyy yleensä 5-50 kerrallaan. Naaras kantaa poikasiaan lämpötiloista riippuen 5-10 kuukautta.

Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.