Jäkälänapalakki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jäkälänapalakki
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kantasienet Basidiomycota
Alakaari: Avokantaiset Agaricomycotina
Luokka: Varsinaiset avokantaiset Agaricomycetes
Alaluokka: Agaricomycetidae
Lahko: Agaricales
Heimo: Hygrophoraceae
Suku: Jäkälänapalakit Lichenomphalia
Laji: hudsoniana
Kaksiosainen nimi

Lichenomphalia hudsoniana
(H.S. Jenn.) Redhead, Lutzoni, Moncalvo & Vilgalys[1]

Katso myös

  Jäkälänapalakki Wikispeciesissä
  Jäkälänapalakki Commonsissa

Jäkälänapalakki[2], aiemmin vihersuomujäkälä (Lichenomphalia hudsoniana) on Suomessa luonnonvaraisena kasvava jäkälänapalakkilaji. Se on sekovartinen jäkälien tapaan ja koostuu vahakkaisiin luettavasta sienisolukosta sekä Coccomyxa-suvun yksisoluisesta viherleväsolukosta. Jäkälän väri on kalpean aprikoosimainen, sienijalassa on punertavia ja violetteja sävyjä.

Jäkälänapalakkia tavataan toisaalta turpeelta, toisaalta karuhkoilta kasvupaikoilta kuten kivenkoloista ja se on asettunut usein sammalten tai lahoavien kasvinosien sekaan. Suomessa jäkälää tavataan Lapista ja Kuusamon kasvitieteellisen maakunnan alueelta sekä Ahvenanmaalta. Laji pidetään maailmalla arktisena tai arkto-alppisena reliktinä: Näin esimerkiksi Venäjällä, jossa sitä tavataan muun muassa Angaran ja Altain alueilla[3]. Lajia on kuitenkin myös Keski-Euroopassa[4] ja Pohjois-Amerikassa sekä Kiinassa[5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taksonomian lähde: Index Fungorum Luettu 20.12.2022.
  2. Jäkälänapalakki – Lichenomphalia hudsoniana Suomen Lajitietokeskus. Viitattu 15.11.2022.
  3. Лихеномфалина гудзонская (Lichenomphalia hudsoniana) (Altain-Sajanin alueen biodiversiteettitutkimuksestä) Biodiversity of Altai-Sayan Ecoregion. (venäjäksi)
  4. Paul Diederich: Lichenomphalia hudsoniana (H. S. Jenn.) Redhead et al. (Lajin löytöpaikkoja Belgiassa ja Luxemburgissa) lichenology.info.
  5. http://www.kib.ac.cn.fungi/fqyu/publications/Lichenomphalia.pdf[vanhentunut linkki] Japanin jäkäläseuran tutkimuksesta

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]