Itseään toteuttava kysyntä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Taloustieteessä itseään toteuttava kysyntä[1] (engl. induced demand) on ilmiö, jossa lisääntynyt tarjonta johtaa hinnan laskuun ja kulutuksen kasvuun. Toisin sanoen kun tuote tai palvelu tulee helpommin saatavaksi, se muuttuu edullisemmaksi ja kuluttajat ostavat sitä todennäköisemmin, mikä taas johtaa kysynnän kasvuun.[2] Itseään toteuttavan kysynnän teoria on yhteensopiva perinteisen kysynnän ja tarjonnan teorian kanssa.

Liikennesuunnittelussa itseään toteuttava kysyntä eli ”itseään kasvattava liikenne” (engl. induced traffic) on merkittävä keskustelunaihe eri liikennemuotoja verrattaessa. Usein termiä käytetään kun halutaan kritisoida moottoriliikennekapasiteetin kasvattamista ratkaisuna liikenneruuhkiin, sillä teorian mukaan esimerkiksi autokaistojen lisääminen nykyisiin teihin kannustaa yhä useampia autoilemaan, jolloin lisätty kapasiteetti täyttyy ja palataan takaisin ruuhkiin.[3][4]

Itseään toteuttavan kysynnän vastakohta itseään vähentävä kysyntä (engl. reduced demand) on myös havaittava ilmiö.[5]

  1. Liikenne­po­li­tiikkaa tehdään ihmisiä, ei kulkumuo­toja varten Vihreät. Viitattu 20.10.2023.
  2. CityLab University: Induced Demand Bloomberg. Viitattu 20.10.2023. (englanniksi)
  3. Induced traffic and induced demand National Association of City Transportation Officials. Viitattu 20.10.2023.
  4. What's Up With That: Building Bigger Roads Actually Makes Traffic Worse Wired. Viitattu 20.10.2023.
  5. Reduced demand is just as important as induced demand Congress for the New Urbanism. Viitattu 20.10.2023. (englanniksi)