Itämeren merellisen ympäristön suojelukomissio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kartassa sopimuksen allekirjoittajavaltiot.

Itämeren merellisen ympäristön suojelukomissio eli Helsingin komissio tai HELCOM (engl. Helsinki Commission) on Helsingin sopimuksen (Itämeren alueen merellisen ympäristön suojelua koskeva yleissopimus) allekirjoittajavaltioiden perustama hallitusten välinen järjestö, jonka tehtävänä on Helsingin sopimuksen velvoitteiden seuranta ja kehittäminen. Komission sihteeristö sijaitsee Helsingissä Katajanokalla.

Helsingin sopimus astui voimaan vuonna 1980, ja se velvoittaa vähentämään kuormitusta kaikista päästölähteistä, suojelemaan meriluontoa ja säilyttämään lajien monimuotoisuutta. Sopimuksella on kymmenen osapuolta: Euroopan unioni, Latvia, Liettua, Puola, Ruotsi, Saksa, Suomi, Tanska, Venäjä ja Viro. Maiden edustajat kokoontuvat kerran vuodessa.

Komission on lopettanut kokoontumisensa ja kaikki kontaktinsa huhtikuussa 2022, johtuen Euroopan unionin päätöksestä katkaista kaikki yhteistyö Venäjän kanssa.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  1. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008804063.html