Isopiippo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isopiippo
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Vihviläkasvit Juncaceae
Suku: Piipot Luzula
Laji: sylvatica
Kaksiosainen nimi

Luzula sylvatica
(Huds.) Gaudin

Synonyymit
  • Luzula maxima (Reichard) DC.
Katso myös

  Isopiippo Wikispeciesissä
  Isopiippo Commonsissa

Isopiippo eli metsäpiippo (Luzula sylvatica) on vihviläkasvien (Juncaceae) heimoon, piippojen (Luzula) sukuun kuuluva monivuotinen kasvilaji.[1]

Isopiippo kasvaa suurina mättäinä ja sen varret voivat kasvaa noin metrinkorkuisiksi asti. Mättäiden lehdet ovat talvivihreitä, 20–30 cm pitkiä sekä yleensä yli 8 mm leveitä, kun taas varsilehdet ovat lyhyitä ja kukinnossa on myös yksi lyhyt tukilehti. Isopiipon kukinto on varren kärjessä sijaitseva sekä pienistä kukista koostuva harvahko kukkarykelmä. Isopiippo kukkii touko–kesäkuussa. Isopiipon hedelmä on mustanruskea pähkylä.[1]

Isopiippoa ei kasva Suomessa[2], ja Ruotsissa sitä tavataan harvinaisena vain paikoitellen Etelä-Ruotsista, jonne se on levinnyt luultavasti ulkomailta tuodun heinänsiemenen mukana[1]. Muuten isopiippoa tavataan Euroopassa laajalti Pyreneiltä Karpaateille sekä Isossa-Britanniassa ja Irlannissa[2].

Isopiippoa käytetään jonkin verran koristekasvina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Den virtuella floran: Storfryle (Luzula sylvatica) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 25.1.2018. (ruotsiksi)
  2. a b Den virtuella floran: Storfryle (Luzula sylvatica) — Norra halvklotet Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 25.1.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]