Inari Krohn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Silja Inari Krohn (s. 18. syyskuuta 1945 Helsinki)[1] on suomalainen taidemaalari ja -graafikko. Hän on opiskellut Suomen taideakatemiassa 19651969 ja Ranskassa Aix-en-Provencessa (École des Beaux-Arts) 1971.

Ensimmäisen öljymaalauksia esitelleen näyttelynsä Krohn piti vuonna 1969. 1970-luvulla Krohnin tekniikka siirtyi poliittisista maalauksista luontoaiheisiin akvarelleihin ja grafiikkaan. Taidegrafiikassa Inari Krohn kutsuu teoksiaan vedoskollaaseiksi, joista syntyy jokaisella vedostuskerralla ainutkertainen teos. Hän yhdistää toisiinsa vesiväripuupiirroksen ja viivasyövytyksen tekniikkaa, minkä seurauksena lopputulos on usein akvarellimainen. Krohn valmistaa värit itse pigmenteistä, ja kunkin vedoksen värisävyt voivat olla yksilöllisiä.

Vuosina 1995–1998 Krohn toimi Kuvataideakatemian taidegrafiikan professorina. Inari Krohnin sisar on Leena Krohn, jonka kirjoja hän on kuvittanut.

Krohn on kirjoittanut kaksi omaelämäkerrallista kirjaa. Muusa kirjahyllyssä (2004) on taiteilijan lapsuusajoista kertova muistelmateos ja Musta ja muut värit (2006) on taiteilijaromaani, joka kertoo nuoren taiteilijan opiskeluvuosista 1960-luvun Suomessa ja kuvataiteilijuuteen kasvamisesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuka kukin on 2007, Otava 2006

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.