Imidatsoli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Imidatsoli
Tunnisteet
IUPAC-nimi 1,3-diatsoli
CAS-numero 288-32-4
PubChem CID 795
SMILES C1=NC=CN1
Ominaisuudet
Molekyylikaava C3H4N2
Moolimassa 68,08 g/mol
Sulamispiste 88 °C
Kiehumispiste 255 °C
Tiheys 1,03 g/cm
Liukoisuus veteen 63,3

Imidatsoli on heterosyklinen aromaattinen yhdiste. Imidatsolista käytetään myös nimiä 1,3-diatsa-2,4-syklopentadieeni, 1,3-diatsoli, glyoksaliini ja miatsoli. Imidatsolirengas on läsnä eräissä tärkeissä biomolekyyleissä, kuten histidiinissä ja histamiinissa.

Imidatsolilla on kaksi tautomeeristä muotoa, koska vety (H) voi olla kiinnittyneenä kumpaan typpiatomiin tahansa. Imidatsoli on sekä emäs (pKa = 14,5) että heikko happo (pKa = 7,0).

Imidatsoliumionin resonanssirakenteet

Imidatsolin protonoituessa syntyy imidatsoliumioni. Imidatsoliumioni pystyy stabiloimaan positiivisen varauksen kahden typpiatomin kesken, ja näin muodostunut resonanssistabiloitu rakenne tekee imidatsolista emäksisemmän kuin esimerkiksi pyridiini, jolla ei vastaavaa resonassia synny.

Imidatsolin rakennekaavoja

Valmistus ja käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imidatsolia valmistettiin ensimmäisen kerran vuonna 1858 glyoksaalista ja ammoniakista. Yhdistettä voidaan syntetisoida myös käsittelemällä viinihapon dinitraattiesteriä formaldehydin ja ammoniakin kanssa, minkä jälkeen muodostuva dikarboksyylihappo dekarboksyloidaan kupari(II)oksidin katalysoimana. Yhdistettä käytetään viljan tuholaisten torjuntaan, hyönteismyrkkynä ja muiden kemikaalien synteesiin.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alén, Raimo: Kokoelma orgaanisia yhdisteitä: Ominaisuudet ja käyttökohteet, s. 866. Helsinki: Consalen Consulting, 2009. ISBN 978-952-92-5627-3.
  2. Klaus Ebel, Hermann Koehler, Armin O. Gamer & Rudolf Jäckh: Imidazole and Derivatives, Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, John Wiley & Sons, New York, 2000. Viitattu 17.04.2013

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.