Iktys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iktys.

Iktys (Ikhthys) on alkukristillinen uskontunnustus ja ensimmäinen kristillinen symboli.[1] Sen juuret ovat kreikankielisessä sanassa ἰχθύς (ikhthýs), joka tarkoittaa kalaa. Iktys tunnetaan myös nimellä Jeesus-kala. Eri kielissä sitä on liikkeellä vaihtelevissa kirjoitusasuissa translitteroinnista riippuen (esimerkiksi Ichthys, Ichthus).

Symbolin historiaa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kreikkalaiset, roomalaiset ja monet muut kulttuurit käyttivät kalasymbolia ennen kristinuskoa. Pakanallisissa uskonnoissa Iktys oli muinaisen kreikkalaisen jumalattaren Atargatisin jälkeläinen ja se tunnettiin monissa myyteissä nimillä Tigrata, Afrodite, Pelagia tai Delfiini. Sana myös tarkoittaa ”kohtua” ja ”delfiiniä” joissakin kielissä. Ennen kuin kristinusko otti kalasymbolin käyttöönsä, se tunnettiin pakanallisissa kulttuureissa merkityksillä ”suuri äiti” ja ”kohtu”. Sen yhteys hedelmällisyyteen, syntymiseen ja naisen luonnolliseen voimaan oli tunnettu myös kelttiläisten parissa ja muissa pakanallisissa kulttuureissa Pohjois-Euroopassa. Tietyissä ei-kristillisissä uskonnoissa kala tunnettiin myös uudelleensyntymisen ja elämän voiman symbolina.

Iktyksen symboliikkaa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Iktys.

Iktys ei ole vain kala, vaan se on akronyymi. Toisaalta se voidaan tulkita myös akrostikoniksi. Tästä yksinkertaisesta kalaa muistuttavasta kuviosta muodostuu alkukristillinen uskontunnustus. Sana iktys sisältää kreikkalaiset kirjaimet:

Näistä kirjaimista voidaan johtaa alkukristillinen uskontunnustus:

Eli iktyksessä on viisi kirjainta, jotka ovat uskontunnustuksen sanojen alkukirjaimet. Uskontunnustus on suomeksi:

”Jeesus Kristus Jumalan Poika Pelastaja”

Iktyksen uskontunnustuksen omaisen sisällön uskotaan saaneen alkunsa Martan sanoista:

”Minä olen ylösnousemus ja elämä. Joka uskoo minuun, saa elää, vaikka kuoleekin, eikä yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole. Uskotko tämän?” ”Uskon, Herra”, Martta vastasi, ”minä uskon, että sinä olet Messias, Jumalan Poika, jonka oli määrä tulla maailmaan.” (Joh. 11:25–27)

Iktyksen uskotaan myös liittyvän Jeesuksen lukuisiin kalavertauksiin sekä siihen, että opetuslapset olivat kalastajia ja Jeesus teki heistä ”ihmisten kalastajia”.

Iktys -symbolin käyttö salaisena symbolina kristittyjen vainojen aikaan on todennäköisesti myöhempää spekulaatiota. Tarinan mukaan kristitty saattoi löytää uskonveljensä huitaisemalla jalallaan puolihuolimattomasti kaaren hiekkaan. Jos toinen henkilö oli kristitty, hän tajusi kaaren merkityksen ja täydensi kuvion iktykseksi omalla, vastakkaiseen suuntaan aukeavalla, kaarellaan[2][3].

Nykyajan sovelluksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään iktystä tavataan usein autojen peräluukun vasemmalle puolelle kiinnitettynä uintisuunta kohti tien keskiviivaa, eli vasemmalle.[2] Se kertoo auton omistajan olevan kristitty – tai ainakin sen, että kyseisen auton on joskus omistanut kristitty. Iktystä käytetään myös organisaatioiden logopohjana tai allekirjoituksena sähköpostiviestin lopussa, muodossa <><.

  1. Arkkipiispa Jukka Paarman puhe Ikhtys-kappelin avajaisissa evl.fi. Arkistoitu 11.1.2006. Viitattu 7.7.2021. archive.org
  2. a b Brander, Jori: Kalajuttu. Kotisatama.net 10.11.2003. (Archive.org 28.9.2007)
  3. Elesha Coffman: What is the origin of the Christian fish symbol? August 8, 2008. christianitytoday.com.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]