Akrostikon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Akrostikon on lyriikkaan liittyvä termi, jolla yleensä tarkoitetaan runoa, jonka säkeiden tai säkeistöjen alkukirjaimet muodostavat aakkosellisen kokonaisuuden.

Esimerkiksi jotkin Raamatun psalmeista ovat akrostikoneja, eli ns. alfabeettisia psalmeja (mm. Psalmit 9, 10, 25, 34, 37, 111, 112, 119, 145)[1], eli jokainen jae alkaa heprealaisten aakkosten eri kirjaimella, aakkosellisessa järjestyksessä, lukuun ottamatta muutamaa poikkeusta, jossa jokin kirjain ei ole esimerkiksi soveltunut luontevasti runon kulkuun, tai joidenkin kirjainten paikka on samoista syistä vaihdettu.

Akrostikon voi muodostaa muutakin kuin aakkoset, esimerkiksi Alankomaiden kansallislaulu Wilhelmus van Nassouwe[2], jonka 15 säkeistön alkukirjaimet muodostavat nimen Willem van Nazzov, joka on Vilhelm Nassaulaisen yksi kirjoitusmuoto.

Vladimir Nabokovin novellin "Vanen sisarukset" viimeisen kappaleen sanojen alkukirjaimista muodostuu kuolleiden sisarusten viesti haudan takaa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Acrostic, Encyclopaedia Britannica
  2. Het Wilhelmus
  3. Heikki Karjalainen, Nabokovin sisarukset. Esittelyteksti Parnasso 6–7, 2021: s. 41–44 ja novelli "Vanen sisarukset" s. 45–56

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjallisuuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.