Idänhierakka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Idänhierakka
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Caryophyllales
Heimo: Tatarkasvit Polygonaceae
Suku: Hierakat Rumex
Laji: confertus
Kaksiosainen nimi

Rumex confertus
Willd.

Katso myös

  Idänhierakka Wikispeciesissä
  Idänhierakka Commonsissa

Idänhierakka (Rumex confertus) on isokokoinen tatarkasvilaji.

Idänhierakka on monivuotinen ruoho, joka kasvaa 60–150 senttimetriä korkeaksi. Kasvin tyvilehdet ovat suuret ja kolmiomaiset, 20–30 cm pitkät. Lehtilapa on sileä ja sen tyvi aavistuksen herttamainen. Lehden ruoti ja lavan keskisuonen alapinta ovat huopakarvaisia. Latvakukinto on hierakkamainen, tiheä ja suhteellisen lyhyt, kukinnan aikana tummanruskeaksi muuttuva. Hedelmä on 3,5 millimetrin pituinen tummanruskea pähkylä. Sitä ympäröi kolmesta munuaismaisesta verkkosuonisesta kehälehdestä muodostuva hedelmäverhiö.[1] Idänhierakka risteytyy muiden hierakoiden kanssa; Suomessa on havaittu lajin risteymiä vesihierakan (Rumex × dolosus), poimuhierakan (Rumex × skofitzii) ja hevonhierakan kanssa.[2][3]

Idänhierakka esiintyy Itä-Euroopassa ja Aasiassa. Levinneisyysalueeseen kuuluvat Venäjä, Kazakstan, Kiina, Suomi, Baltia ja osa Itä-Euroopan maista.[4] Pohjoismaista lajia kasvaa lähes pelkästään Suomessa.[1]

Suomessa idänhierakka on harvinainen uustulokas eri puolilla maata. Kasvia on tavattu Venäjältä levinneenä sotatulokkaana monin paikoin itärajan lähellä, Ilomantsissa, Kuhmossa, Suomussalmella ja Inarissa.[5][6]

  1. a b Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, 2. painos, s. 97. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  2. Hämet-Ahti, Leena, Suominen, Juha, Ulvinen, Tauno & Uotila, Pertti (toim.): Retkeilykasvio, 4. uudistettu painos. Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8167-9.
  3. Hämet-Ahti, L., Kurtto, A., Lampinen, R., Piirainen, M., Suominen, J., Ulvinen, T., Uotila., P. & Väre, H. 2005: Lisäyksiä ja korjauksia Retkeilykasvion neljänteen painokseen – Lutukka 21:41–85.
  4. United States Department of Agriculture (USDA), National Plant Germplasm System: Rumex confertus Willd. (englanniksi) Viitattu 9.1.2017.
  5. Lampinen, R. & Lahti, T.: Kasviatlas 2015: Suomen putkilokasvien levinneisyyskartasto (Idänhierakka Rumex confertus) 2016. Helsinki: Helsingin Yliopisto, Luonnontieteellinen keskusmuseo.
  6. Luonnontieteellinen keskusmuseo, Hatikka (→ haku kasvitietokannasta).

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]