Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta IUCN)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
International Union for Conservation of Nature (IUCN)
Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto
Perustettu 1948
Toimiala Luonnonsuojelu
Päämaja Sveitsi Gland, Sveitsi
Jäsenet 1200 jäsenorganisaatiota ja 11 000 vapaaehtoista asiantuntijaa
Puheenjohtaja Zhang Xinsheng
Aiheesta muualla
Sivusto
IUCN:n päämaja Sveitsin Glandissa.

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN, engl. International Union for Conservation of Nature) on kansainvälinen luonnonvarojen suojelemista edistävä ympäristöjärjestö. Järjestön nimi oli maaliskuuhun 2008 saakka The World Conservation Union (suom. Maailman luonnonsuojeluliitto) ja sitä ennen, vuoteen 1990 saakka International Union for Conservation of Nature and Natural Resources. Vuonna 1948 perustetun järjestön päämaja sijaitsee Sveitsin Glandissa.[1]

Järjestön tarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestön tavoitteena on edistää luonnon monimuotoisuuden suojelua ja varmistaa luonnonvarojen käyttö ekologisesti kestävällä tavalla. IUCN edistää luonnonsuojelututkimusta, toteuttaa erilaisia käytännön luonnonsuojeluhankkeita eri puolilla maailmaa ja edistää alan toimijoiden yhteisiä pyrkimyksiä kehittää ja toteuttaa luonnonsuojelua edistäviä toimintaohjelmia, lainsäädäntöä ja parhaita käytäntöjä.

Järjestön toimikenttään kuuluvat kaikki maailman eläin- ja kasvilajit, maailman erilaiset luontokohteet eli ekosysteemit ja suuri määrä merkittäviä, ympäristöä ja kestävää kehitystä koskevia asioita. Järjestö pitää yllä lajien uhanalaisuusluokitusta ja maailman luonnonsuojelualueiden luokitusta.

Järjestön jäsenkokoukset (maailmankongressit) pidetään joka neljäs vuosi. Vuonna 2008 kokouspaikkana oli Barcelona. Syksyllä 2012 maailmankongressi järjestettiin Jejun saarella Etelä-Koreassa. Jäsenkokoukselle esitetyistä jäsenaloitteista on syntynyt merkittäviä kansainvälisiä sopimuksia, kuten uhanalaisten lajien kauppaa säätelevä Villieläimistön ja -kasviston uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskeva yleissopimus eli CITES-sopimus.

Valtiot ja kansalaisjärjestöt jäseninä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

IUCN on maailman laajin ympäristöalan verkosto, johon kuuluu niin valtioita kuin kansalaisjärjestöjä. IUCN:ään kuuluu yli 1 400 jäsenorganisaatiota 140 maasta. Jäseninä on 90 valtiota ja 120 muuta valtion organisaatiota sekä lähes 1000 kansalaisjärjestöä ja 40 muuta organisaatiota. [2]

Suomalaiset jäsenet muodostavat Suomen kansallisen IUCN-komitean[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomesta jäsenenä on vuodesta 1968 Suomen valtio, jota edustaa ympäristöministeriö. Muita jäsenorganisaatioita ovat Suomen luonnonsuojeluliitto, Natur och miljö, WWF Suomi, Suomen riistakeskus, BirdLife Suomi ja Korkeasaaren eläintarha.[2][3][4]

Suomen luonnonsuojeluliiton edeltäjä Suomen luonnonsuojeluyhdistys oli IUCN:n perustajajäsen.

Suomen IUCN-komitean puheenjohtaja on ympäristöneuvonantaja Matti Nummelin ulkoasiainministeriöstä.[5] IUCN:n päättävä elin IUCN Council on hyväksynyt Suomen IUCN-komitean virallisesti kansalliseksi toimielimeksi keväällä 1999.

Komissiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestön kuuden komission jäseninä on yli 10 000 vapaaehtoista asiantuntijaa ja tutkijaa noin 180 maasta. Komissioiden aihealueet ovat:

  • lajiensuojelukomissio (Species Survival Commission SSC)
  • suojelualuekomissio (World Commission on Protected Areas WCPA)
  • ympäristölakikomissio (Commission on Environmental Law CEL)
  • ympäristökasvatus- ja viestintäkomissio (Commission on Education and Communication CEC)
  • ympäristö-, talous- ja sosiaalipolitiikan komissio (Commission on Environmental, Economic and Social Policy CEESP)
  • ekosysteemien hoidon komissio (Commission on Ecosystem Management CEM)

Countdown 2010 – Luonnon puolesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

IUCN ja Euroopan komissio lanseerasivat vuonna 2004 Countdown 2010 -nimisen aloitteen, jonka tarkoituksena on kiinnittää kansalaisten, yritysten, kuntien ja muiden toimijoiden sekä median huomio keinoihin, joilla voidaan pysäyttää luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen. Kukin EU-maa on vuorollaan vastuussa aloitteen eteenpäin viemisestä EU-puheenjohtajuutensa aikana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. About IUCN. Viitattu 18.7.2017.
  2. a b IUCN Members IUCN. Viitattu 30.12.2020. (englanniksi)
  3. Ympäristöministeriö: Euroopan luonnonsuojeluviestit esillä Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton foorumissa 14.-16.12 www.ymparisto.fi. 10.12.2015. Viitattu 30.12.2020.
  4. Korkeasaaren eläintarha: Korkeasaari maailman luonnonsuojeluliiton jäseneksi Korkeasaari.fi. 7.9.2016. Korkeasaaren eläintarha. Viitattu 30.12.2020.
  5. Maailman luonnon puolustaja Ulkoministeriö. Viitattu 30.12.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]