Natur och Miljö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Natur och Miljö rf on Suomen ruotsinkielisten alueiden luonnonsuojelu- ja ympäristönsuojelujärjestö, jonka kotipaikka on Helsinki.[1] Se on puoluepoliittisesti sitoutumaton järjestö, johon kuuluu 20 paikallisyhdistystä ja 12 kuntajäsentä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1956 perustettiin jaosto nimeltään Delegationen för hembygdsvård, jonka tehtävänä oli toimia linkkinä kuntien ja päättäjien välillä. Vuonna 1969 tehtiin uudistus selvennä, jolloin puheenjohtaja Johan Standertsköljd ehdotti, että se muutettaisiin itsenäiseksi yhdistykseksi. Yhdistyksen toiminta alkoi vuonna 1969. Samana vuonna Suomen Luonnonsuojeluliitto aloitti toimintansa. Silloin yhdistyksen nimeksi tuli Hembygdsvård r.f., mutta vuonna 1970 se sai nykyisen nimensä Natur och Miljö.[2]

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Natur och Miljö työskentelee ympäristönsuojelun ja ympäristöpolitiikan piirissä. Se konsultoi päättäjiä muun muassa ympäristölakien valmistelussa ja tarjoaa tietoa luonnonsuojelusta jäsenilleen.

Natur och Miljö kannattaa Itämeren säilyttämistä. Vuonna 2016 se järjesti Helsingin kaupungin ja Luonto-Liiton kanssa Lasten Itämeriprotestin.[3]

Iso osa sen toiminnasta on suunnattu lapsille ja nuorille. Vuonna 1986 se perusti Suomeen ensimmäisen luontokoulun nimeltään Naturskolan Uttern. Nykyään sen lisäksi järjestö ylläpitää kolmea muuta luontokoulua rannikkoseudulla.

Natur och Miljö julkaisee aikakausilehteä nimeltä Finlands Natur. Lehti on ilmestynyt vuodesta 1941. Se ilmestyy neljä kertaa vuodessa sisältäen reportaaseja ja mielipidekirjoituksia luonnosta ja ekologisesta elämäntavasta. Päätoimittaja on Magnus Östman.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kauppalehti: Natur och Miljö rf | Y-tunnus 0217076-7 | Yritystiedot, Taloustiedot | Kauppalehti Kauppalehti. Viitattu 10.4.2019.
  2. PRH Yhdistysnetti (Rek.nro 136.087) yhdistysrekisteri.prh.fi. Viitattu 10.4.2019.
  3. Lasten Itämeriprotesti kohtaa päättäjiä — Luonto-Liitto www.luontoliitto.fi. Viitattu 10.4.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.