Huy Fong Foods

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Huy Fong Foods
Huyfongfoods.jpg
Perustettu 1980
Perustaja David Tran
Toimiala ruoanjalostus
Tuotteet chilikastike
Henkilöstö 200 (2011)
Omistaja Tranin suku
Kotisivu huyfong.com
Sriracha-kastiketta pullossa.

Huy Fong Foods on vietnamilaissyntyisen David Tranin Los Angelesiin 1980-luvulla perustama elintarvikealan yritys, joka valmistaa erilaisia maustekastikkeita.

Markkinointi ja mainonta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yrityksellä ei ole koskaan ollut markkinointibudjettia, mutta nykyään brändi tunnetaan maailmanlaajuisesti. Markkinoinnin puutteen vuoksi kuluttajat tietävät yrityksestä hyvin vähän. Osa kuluttajista luuleekin Srirachan tulevan Aasiasta, vaikka pullossa lukee valmistuspaikkana Rosemead, California. Tran jakaa kukkologonsa lisenssiä ilmaiseksi erilaisten oheistuotteiden tekijöille. Markkinoilla on srirachan makuisia naksuja ja juomia, kuten olutta.[1][2] Joulukuun 11. päivänä 2013 julkaistiin internetissä Griffin Hammondin ohjaama 33 minuuttinen dokumentti srirachasta. Dokumentti keräsi joukkorahoituspalvelu Kickstarterin kautta 21009 dollaria, joka on yli nelinkertainen summa verrattuna tavoitteeseen. Se esitettiin elokuvafestivaaleilla.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huy Fong Foodsin tarvitsemat chilit viljellään 1700 hehtaarin kokoisella viljelysmaalla Venturassa. Chilit istutetaan maaliskuussa, Satoa korjataan heinäkuun puolivälistä lokakuulle. Koska yhtiön tuotteissa ei käytetä väriaineita, kastikkeiden väri vaihtelee. Satokauden alussa kerättyjen chilien väri on vihreämpi, ja satokauden loppupuolella kirkkaan punainen. Kun chilit on korjattu, ne pestään, murskataan ja sekoitetaan muiden ainesosien kanssa. Valmis kastike laitetaan tynnyreihin ja jaetaan sitten pulloihin. Kaikki tynnyrit ja pullot valmistetaan paikan päällä jätteiden ja päästöjen vähentämiseksi. Huy Fong Foods on aina käyttänyt tuoreita chilejä, kun suurin osa kaupallisista chilikastikkeista tehdään kuivatuista chileistä. Yhtiön chilit säilötään vuorokauden sisällä keräämisestä, eikä Tran suostu asiassa kompromisseihin. Valkosipulin yhtiö hankkii jauheena.

Tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnetuin yrityksen tuote on Sriracha-kastike, jota myydään useassa eri pakkauskoossa. Suurin pakkauskoko on 8,5 paunaa (3,859 kg). Srirachan tulisuus on 1000-2500 scovillen asteikolla. [3] Vihreä korkki, sekä kukkologo ovat rekisteröityjä tavaramerkkejä, mutta nimi ”sriracha” on yleistermi. LA Timesille antamassaan haastattelussa Tran kertoo, että ei sure, vaikka Sriracha-nimi on otettu laajamittaisesti muiden yritysten käyttöön. Tranin mukaan Sriracha-nimen muuttuminen yleiskäsitteeksi on vain hyväksi hänen bisnekselleen. Tran toivoo, että tuotekopiot maistuisivat samalta kuin alkuperäinen.[2] Huy Fong Foodsin Sriracha on košer-sertifikoitu. [4] Srirachan lisäksi Huy Fong Foodsilla on kaksi muuta tuotetta, Chili Garlic Sauce, sekä Sambal Oelek tahna.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

David Tran aloitti chilikastikkeiden valmistamisen maatilalla Vietnamissa Saigonin lähellä 1970-luvun puolivälissä. Kun 1970-luvun lopulla Vietnamin hallinto alkoi sortamaan kiinalaistaustaisia, Tran pakeni maasta Huey Fong -nimisellä laivalla. [5] Kun David Tran muutti Los Angelesiin 80-luvulla, hän näki Heinzin ketsuppipullon. Tran päätti kehittää kastikkeen, jota vietnamilaiset maahanmuuttajat voisivat laittaa pho-keittoonsa.[6] Muutamassa kuukaudessa hän kehitti oman versionsa Thaimaalaisesta kastikkeesta joka sisältää punaisia jalapenoja, viinietikkaa, sokeria, suolaa ja valkosipulia.

Tran teki kastikkeet käsin 464.5 m2 tiloissa ämpäriin ja toimitti ne pakettiautolla Aasialaisiin ravintoloihin ja marketteihin Los Angelesiin, San Franciscoon ja San Diegossa. Pakettiautossa oli Tranin itsensä maalaama kukkologo.[7] Yrityksen nimi Huy Fong Foods tulee laivasta, jolla Tran pakeni Vietnamista. Kukkologo tulee siitä, kun Tran syntyi kukon vuonna kiinalaisessa horoskoopissa. Tran perusti yrityksensä ilman odotuksia, miljoonabisnes ei ole ollut tavoitteena missään vaiheessa. Tranin tavoitteena oli ainoastaan valmistaa vietnamilaisten maahanmuuttajien pho-keittoihin soveltuva kastike. Kastikkeen tukkuhintaa ei olla nostettu kertaakaan, vaikka inflaatio on kolminkertaistanut ruokien hinnat.[1]

Vuonna 1987 Huy Fong Foodsin toiminta siirtyi 6 300 m2 kokoiseen tilaan, joka oli aiemmin käytössä leluvalmistaja Wham-Olla. Kastikkeet valmistettiin Tranin itsensä muokkaamilla laitteilla. Tran on opiskellut koneistusta, sekä hitsausta. Vuonna 2001 yhtiö möi arviolta 6000 tonnia chilikastiketta.

Yhtiö otti käyttöön uuden tehtaan vuonna 2010. Tehtaassa on 2 400 neliömetriä toimistotilaa, 14 000 m2 tuotantotilaa, sekä 45 000 m2 varastotilaa. 2010 Huy Fong Foods valmisti 20 miljoonaa pullollista kastiketta. Bon Appétit -lehti julisti srirachan vuoden raaka-aineeksi vuonna 2010. Tehdas jouduttiin väliaikaisesti sulkemaan 27. marraskuuta. 2013 paikallisten asukkaiden valitusten vuoksi. Tehtaan lähistöllä asuvat ihmiset olivat kärsineet chilikastikkeen valmistuksen aiheuttamista hajuhaitoista. Heidän mukaansa chilikastikkeen valmistus on aiheuttanut lisäksi hengitysongelmia ja silmäoireita. [8] 29. toukokuuta 2014 ilmoitettiin, että oikeusjuttu Huy Fong Foodsia vastaan oltiin hylätty.

Vuodesta 2014 lähtien tehdas on ollut avoin vierailijoille ja siitä on tullut matkailukohde

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Sriracha sauce (Huy Fong Foods)