Huy Fong Foods

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Huy Fong Foods
Perustettu 1980
Perustaja David Tran
Puheenjohtaja William Tran
Kotipaikka Irwindale, Kalifornia[1]
Toimiala ruoanjalostus
Tuotteet chilikastike
Henkilöstö 200 (2011)
Omistaja Tranin suku
Kotisivu huyfong.com
Sriracha-kastiketta pullossa.

Huy Fong Foods on vietnaminkiinalaisen David Tranin Los Angelesin Chinatowniin[2] 1980-luvulla perustama elintarvikealan yritys, joka valmistaa erilaisia maustekastikkeita.

Markkinointi ja mainonta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yrityksellä ei ole koskaan ollut markkinointibudjettia, mutta nykyään brändi tunnetaan maailmanlaajuisesti. Markkinoinnin puutteen vuoksi kuluttajat tietävät yrityksestä hyvin vähän. Osa kuluttajista luuleekin Srirachan tulevan Aasiasta, vaikka pullossa lukee valmistuspaikkana Rosemead, Kalifornia. Tran jakaa kukkologonsa lisenssiä ilmaiseksi erilaisten oheistuotteiden tekijöille. Markkinoilla on srirachan makuisia naksuja ja juomia, kuten olutta.[3][4] Joulukuun 11. päivänä 2013 julkaistiin internetissä Griffin Hammondin ohjaama 33 minuuttinen dokumentti srirachasta. Dokumentti keräsi joukkorahoituspalvelu Kickstarterin kautta 21009 dollaria, joka on yli nelinkertainen summa verrattuna tavoitteeseen. Se esitettiin elokuvafestivaaleilla.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huy Fong Foodsin tarvitsemat chilit viljellään 1700 hehtaarin kokoisella viljelysmaalla Venturassa. Chilit istutetaan maaliskuussa, Satoa korjataan heinäkuun puolivälistä lokakuulle. Koska yhtiön tuotteissa ei käytetä väriaineita, kastikkeiden väri vaihtelee. Satokauden alussa kerättyjen chilien väri on vihreämpi, ja satokauden loppupuolella kirkkaan punainen. Kun chilit on korjattu, ne pestään, murskataan ja sekoitetaan muiden ainesosien kanssa. Valmis kastike laitetaan tynnyreihin ja jaetaan sitten pulloihin. Kaikki tynnyrit ja pullot valmistetaan paikan päällä jätteiden ja päästöjen vähentämiseksi. Huy Fong Foods on aina käyttänyt tuoreita chilejä, kun suurin osa kaupallisista chilikastikkeista tehdään kuivatuista chileistä. Yhtiön chilit säilötään vuorokauden sisällä keräämisestä, eikä Tran suostu asiassa kompromisseihin. Valkosipulin yhtiö hankkii jauheena.

Tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnetuin yrityksen tuote on Sriracha-kastike, jota myydään useassa eri pakkauskoossa. Suurin pakkauskoko on 8,5 paunaa (3,859 kg). Srirachan tulisuus on 1000-2500 scovillen asteikolla. [5] Vihreä korkki ja kukkologo ovat rekisteröityjä tavaramerkkejä, mutta nimi ”sriracha” on yleistermi. LA Timesille antamassaan haastattelussa Tran kertoo, että ei sure, vaikka Sriracha-nimi on otettu laajamittaisesti muiden yritysten käyttöön. Tranin mukaan Sriracha-nimen muuttuminen yleiskäsitteeksi on vain hyväksi hänen bisnekselleen. Tran toivoo, että tuotekopiot maistuisivat samalta kuin alkuperäinen.[4] Huy Fong Foodsin Sriracha on košer-sertifikoitu. [6] Srirachan lisäksi Huy Fong Foodsilla on kaksi muuta tuotetta, Chili Garlic Sauce ja Sambal Oelek -tahna.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huy Fongin perustaja on vietnaminkiintalainen [7] David Tran (s.1945), joka oli toiminut majurina Etelä-Vietnamin armeijassa[2] Tran pakeni vuonna 1978 Vietnamista Huey Fong -nimisellä rahtilaivalla[2] ja päätyi Yhdysvaltoihin [8] .Asuessaan Los Angelesissa 1980-luvulla, Tran näki Heinzin ketsuppipullon. Tran päätti kehittää kastikkeen, jota amerikanvietnamilaiset maahanmuuttajat voisivat laittaa pho-keittoonsa.[9] Muutamassa kuukaudessa hän kehitti oman versionsa thai- kastikkeesta joka sisältää punaisia jalapenoja, viinietikkaa, sokeria, suolaa ja valkosipulia.

Tran teki kastikkeet käsin 500 neliömetrin tiloissa ämpäriin ja toimitti ne pakettiautolla aasialaisiin ravintoloihin ja marketteihin Los Angelesiin, San Franciscoon ja San Diegossa. Pakettiautossa oli Tranin itsensä maalaama kukkologo.[10] Yrityksen nimi Huy Fong tulee taiwanilaisesta rahtilaivasta[2], jolla Tran pakeni Vietnamista. Kukkologo tulee siitä, kun Tran syntyi kukon vuonna kiinalaisessa horoskoopissa[7]. Tran perusti yrityksensä ilman odotuksia, miljoonabisnes ei ole ollut tavoitteena missään vaiheessa. Tranin tavoitteena oli ainoastaan valmistaa vietnamilaisten maahanmuuttajien pho-keittoihin soveltuva kastike. Kastikkeen tukkuhintaa ei ole nostettu kertaakaan, vaikka inflaatio on kolminkertaistanut ruokien hinnat.[3]

Vuonna 1987 Huy Fong Foodsin toiminta siirtyi 6 300 m2 kokoiseen tilaan, joka oli aiemmin käytössä leluvalmistaja Wham-Olla. Kastikkeet valmistettiin Tranin itsensä muokkaamilla laitteilla. Tran on opiskellut koneistusta ja hitsausta. Vuonna 2001 yhtiö myi arviolta 6000 tonnia chilikastiketta.

Yhtiö otti käyttöön uuden tehtaan vuonna 2010. Tehtaassa on 2 400 neliömetriä toimistotilaa, 14 000 m2 tuotantotilaa sekä 45 000 m2 varastotilaa. 2010 Huy Fong Foods valmisti 20 miljoonaa pullollista kastiketta. Bon Appétit -lehti julisti srirachan vuoden raaka-aineeksi vuonna 2010. Tehdas jouduttiin väliaikaisesti sulkemaan 27. marraskuuta. 2013 paikallisten asukkaiden valitusten vuoksi. Tehtaan lähistöllä asuvat ihmiset olivat kärsineet chilikastikkeen valmistuksen aiheuttamista hajuhaitoista. Heidän mukaansa chilikastikkeen valmistus on aiheuttanut lisäksi hengitysongelmia ja silmäoireita. [11] 29. toukokuuta 2014 ilmoitettiin, että oikeusjuttu Huy Fong Foodsia vastaan oltiin hylätty.

Vuodesta 2014 lähtien tehdas on ollut avoin vierailijoille ja siitä on tullut matkailukohde

Yhtiön Sriracha-kastikkeen maahantuonti Suomeen on lopetettu, koska se sisältää säilöntäaineena sulfiittia.[12]

Huy Fong Foods on perheyritys jonka nykyinen hallituksen puheenjohtaja on David Tranin poika William Tran ja tytär Yassie Tran-Holliday on varapuheenjohtaja.[13]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Contact Us Huy Fong Foods. Viitattu 13.1.2021.
  2. a b c d Sriracha Hot Sauce Purveyor Turns Up the Heat Los Angeles Times. Viitattu 13.1.2021.
  3. a b Sriracha– maailman tunnetuimman chilikastikkeen vähemmän tunnettu historia 24.7.2017. Iltasanomat. Viitattu 2.3.2019.
  4. a b Matleena Lahti: HS: Srirachakopiot eivät suututa Sriracha-isää 16.2.2015. Iltasanomat. Viitattu 2.3.2019.
  5. http://catholicfoodie.com/huy-fongs-sriracha-a-k-a-rooster-sauce
  6. Huy Fong Foods (Arkistoitu – Internet Archive)
  7. a b The Great Sriracha Battle Is Coming to America Bloomberg. Viitattu 13.1.2021.
  8. Näin valmistat kotona sriracha-kastiketta – tulinen soosi syntyy 20 minuutissa 5.10.2015. Iltasanomat. Viitattu 2.3.2019.
  9. Näin valmistat kotona sriracha-kastiketta – tulinen soosi syntyy 20 minuutissa 6.10.2015. Iltasanomat. Viitattu 4.3.2019.
  10. How a Vietnamese Refugee Founded a Multi-Million Dollar Sriracha Empire nextshark.com. 6.7.2016. Viitattu 8.3.2019.
  11. Supersuosittu kastike vaarassa: Tehdas suljettiin, loppuuko valmistus? 28.11.2013. Iltasanomat. Viitattu 2.3.2019.
  12. Mari Jäntti: Suosittu sriracha-kastike katosi kaupoista, mutta syy ei ole hamstraamisessa yle.fi. 23.3.2020. Viitattu 28.5.2020.
  13. Sriracha: Track the incredible journey of a red hot sauce India Times. The Economic Times. Viitattu 13.1.2021.
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Sriracha sauce (Huy Fong Foods)