Hurrikaani Emily

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hurrikaani Emily
Hurrikaani Emily Jukatanin niemimaan edustalla 16. heinäkuuta 2005
Hurrikaani Emily Jukatanin niemimaan edustalla 16. heinäkuuta 2005
Nimettiin: 11. heinäkuuta
Rantautui: 14. heinäkuuta (Grenada)
Laantui: 21. heinäkuuta
Alin paine: 929 hPa
Kovin tuuli: 72 m/s
Kuolleita: 22
Hurrikaani Emilyn reitti Reittikartan pallot on väritetty Saffirin–Simpsonin asteikon mukaan. 012345
Hurrikaani Emilyn reitti Reittikartan pallot on väritetty Saffirin–Simpsonin asteikon mukaan. 012345

Hurrikaani Emily oli viides nimetty myrsky vuoden 2005 Atlantin hurrikaanikaudella. Hurrikaani eteni läpi Pienten Antillien aiheuttaen vahinkoja Grenadalla sekä Jukatanin niemimaan Meksikossa, jonne se iski 4. luokan hurrikaanina. Myöhemmin se iski Koillis-Meksikoon Tamaulipasin osavaltioon 3. luokan hurrikaanina.

16. heinäkuuta Emilystä tuli 5. luokan hurrikaani Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikolla tuulten puhaltaessa yli 70 m/s. Tämä on ainut kerta, kun 5. luokan hurrikaani on muodostunut heinäkuussa.[1]

Myrskyn historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Emily kehittyi trooppisesta matalapaineesta, joka muodostui Keski-Atlantilla 10. heinäkuuta. Seuraavana päivänä vahvistuttuaan siitä tuli trooppinen myrsky Emily.

Aluksi Emilyn ennustettiin voimistuvan nopeasti ja liikkuvan kohti Isoja Antilleja. Sen sijaan Emily eteni länteen kohti Pieniä Antilleja säilyttäen trooppisen myrskyn voiman.

Myrsky heikkeni edetessään länteen, ja sillä oli vaikeuksia pitää muotoaan. Noin viikkoa aiemmin Karibialla riehunut hurrikaani Dennis oli kuitenkin lämmittänyt Karibianmeren vesiä, ja olosuhteet olivat paremmat trooppisten hirmumyrskyjen kehitykselle. Näin Emily saavutti hurrikaanin voiman 13. heinäkuuta ohittaessaan Tobagon saarta. 14. heinäkuuta Emily iski maihin Grenadan saarella.

Emily voimistui jälleen seuraavana päivänä, ja sen myrskykeskuksen paine laski huomattavasti. Sen tuulet voimistuivat samalla 60 m/s:iin (217 km/h), ja se saavutti 4. luokan. Myöhemmin päivällä se heikkeni selvästi 2. luokan hurrikaaniksi, mutta se saavutti 4. luokan uudelleen. 16. heinäkuuta Emily oli hetken aikaa 5. luokan hurrikaani, mikä on ainut kerta, kun 5. luokan hurrikaani on muodostunut heinäkuussa. Emily heikkeni jälleen 4. luokkaan edetessään Jamaikan ja 17. heinäkuuta Caymansaarten ohi.

Emily jatkoi rataansa lähes suoraan länsiluoteeseen heiketen hieman mutta säilyttäen yhä 4. luokan voimansa iskiessään Cozumelin ja Tumulin kaupunkeihin Jukatanin niemimaalla Meksikossa 18. heinäkuuta. Emilyn tuulet puhalsivat tuolloin 64 m/s (230 km/h).

Myöhemmin päivällä Emily ylitti Jukatanin ja suuntasi Meksikonlahdelle, mutta se heikkeni 1. luokan hurrikaaniksi tuulten puhaltaessa 33 m/s (121 km/h). Lämpimien vesien yllä se kuitenkin voimistui, ja 19. heinäkuuta sen tuulenvoimakkuus kohosi 40 m/s:stä (145 km/h) 56 m/s:iin (201 km/h) vain muutamassa tunnissa asettaen sen 3. luokan hurrikaaniksi. 20. heinäkuuta Emily iski lähelle San Fernandon kaupunkia Tamaulipasin osavaltiossa Meksikossa samalla voimalla.

Vaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

14. heinäkuuta Emily iski Grenadaan, joka oli kärsinyt edellisenä vuonna hurrikaani Ivanin iskettyä saarelle, aiheuttaen yhden ihmisen kuoleman ja aineellista vahinkoa erityisesti saaren pohjoisosissa.[1] Ainakin kaksituhatta ihmistä evakuoitiin.[2] Aineellisten vahinkojen arvioitiin kohoavan 110 miljoonaan Yhdysvaltojen dollariin saarella.

Jamaikalla Emilyn sateiden aiheuttamissa tulvissa kuoli neljä ihmistä autossa, joka ajelehti jyrkänteen yli. Kaiken kaikkiaan Emily surmasi kuusi ihmistä Karibialla.[1]

Meksikossa kymmeniä tuhansia turisteja ja asukkaita evakuoitiin Cancúnin ja Cozumelin lomakohteista ja niiden ympäristöstä Jukatanin niemimaalla. Emilyn arvioidaan aiheuttaneen 25 miljoonan dollarin vahingot kyseisellä alueella, ja lisäksi kolmen ihmisen kerrotaan kuolleen epäsuorasti Emilyn vaikutuksesta. Tamaulipasin osavaltiossa Koillis-Meksikossa myrskyn tieltä evakuoitiin 18 000 ihmistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c James L. Franklin and Daniel P. Brown: Tropical Cyclone Report Emily National Hurricane Center. 10.3.2006. Viitattu 12.9.2023.
  2. Hurricane Emily leaves trail of destruction in Grenada Relief Web. 14.7.2005. Viitattu 12.9.2023.