Hurrikaani Dennis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dennis
Satelliittikuva 7.7. 2005 15:50 UTC
Satelliittikuva 7.7. 2005 15:50 UTC
Nimettiin: 5.7.2005
Rantautui: 8.7.2005 Kuubaan
Laantui: 13.7.2005
Alin paine: 930 hPa
Kovin tuuli: 67 m/s
Kuolleita: 42 + 47
Tuhot: 4 miljardia USD
>Denniksen reitti kulki Jamaika, Haitin ja Kuuban yli Floridaan Reittikartan pallot on väritetty Saffirin–Simpsonin asteikon mukaan. 012345
>Denniksen reitti kulki Jamaika, Haitin ja Kuuban yli Floridaan Reittikartan pallot on väritetty Saffirin–Simpsonin asteikon mukaan. 012345
Aiheesta muualla

Commons-logo.svg Hurrikaani Dennis Commonsissa

Hurrikaani Dennis oli Atlantin hurrikaani, joka raivosi 4.–13. heinäkuuta 2005. Dennis iski Kuubaan 4. luokan hurrikaanina Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikolla ja Yhdysvaltojen Floridan osavaltion luoteisrannikolle 10. heinäkuuta 3. luokan hurrikaanina.

Dennisistä tuli voimakkain hurrikaani, joka on syntynyt ennen elokuuta. Se aiheutti ainakin 71 ihmisen kuoleman Karibialla ja Yhdysvalloissa sekä 5–9 miljardin dollarin aineelliset vahingot, joista noin puolet Karibialla. Tuhot Yhdysvalloissa jäivät oletettua pienemmiksi Dennisin pienen koon ja myrskyn nopean liikkeen vuoksi.

Myrskyn vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hurrikaani Dennis alkoi trooppisesta matalapaineesta Karibianmerellä 4. heinäkuuta, ja siitä tuli trooppinen myrsky Dennis seuraavana päivänä. Myrsky alkoi liikkua nopeasti kohti länsiluodetta.

Dennis saavutti hurrikaanin voiman 6. heinäkuuta lähestyessään Haitin saaren etelärannikkoa. Seuraavana päivänä se vahvistui nopeasti ja saavutti suuren hurrikaanin ja 4. luokan voiman, mikä teki siitä aikaisimman hurrikaanin, joka on saavuttanut vastaavan voiman. Dennis alkoi liikkua hieman pohjoisempaan, ja se saavutti Jamaikan ja Haitin välimaaston 7. heinäkuuta. Lähestyessään Kuuban rannikkoa Dennis voimistui lähelle 5. luokkaa tuulten puhaltaessa 67 m/s (241 km/h) ja iski samalla saaren etelärannikolle 8. heinäkuuta.

Saaren ylitettyään Dennis heikkeni 1. luokan hurrikaaniksi, mutta konvektion alettua uudelleen se voimistui jälleen 4. luokan hurrikaaniksi 10. heinäkuuta liikkuessaan kohti pohjoisluodetta ja Floridan luoteisrannikkoa. Yhdysvaltojen kansallinen hurrikaanikeskus arvioi sen iskevän samalla voimalla maihin, mutta kuten aluetta vajaa vuosi aikaisemmin ravistellut hurrikaani Ivan, myös Dennis heikkeni lähestyessään rannikkoa ja iski lopulta 3. luokan hurrikaanina lähellä Pensacolan kaupunkia.

Rantautumisen jälkeen Dennis jatkoi liikettään pohjoisluoteeseen ja liikkui Floridan poikki Alabamaan, missä se heikkeni hirmumyrskystä trooppiseksi myrskyksi. Mississippin itäosassa se kääntyi pohjoiseen ja jatkoi Ohion laaksoon, missä se heikkeni tavalliseksi matalapaineeksi 13. heinäkuuta.[1]

Vaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hurrikaani Dennisin aiheuttamia tuhoja Navarre Beachissä Floridassa

Epävarmuus Dennisin ympärillä ja aiemmin Yhdysvaltojen etelärannikolle iskenyt trooppinen myrsky Cindy saivat öljyn hinnan nousemaan ennätyksellisen korkeaksi, 61,50 dollariin tynnyriltä, 7. heinäkuuta.[2] 8. heinäkuuta hinta kuitenkin laski alle 60 dollariin.

Vakuutusyhtiöt arvioivat 11. heinäkuuta Dennisin aiheuttaneen 3–5 miljardin dollarin vahingot vakuutetulle pääomalle. Lopullinen vahinko lienee ollut 5–9 miljardin dollarin välimaastossa, koska vakuutettu vahinko on yleensä puolet koko vahingosta.

Karibia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haitissa 44 ihmisen kerrottiin kuolleen, mukaan lukien sillan romahduksen yhteydessä kuolleet 16 ihmistä. Lisäksi runsaat sata ihmistä oli kateissa.

Kuubassa Dennis surmasi 16 ihmistä ja aiheutti 1,4 miljardin dollarin vahingot vahingoittaessaan asuinrakennuksia ja kaataessaan puita sekä sähkölinjoja. Cienfuegosin provinssissa raportoitiin 67 m/s (239 km/h) tuulenpuuskia.

Yhdysvallat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dennis katkaisi sähköt yhteensä 680 000 taloudelta neljässä eteläisessä osavaltiossa. Se ei aiheuttanut suurta vahinkoa rakennuksille, mutta vakuutetun pääoman vahinkojen arvioitiin olevan 1,25–2,5 miljardia dollaria ja kokonaisvahingon arvioitiin nousevan 2–5 miljardiin.

Dennis iski lähelle samaa aluetta, jonne hurrikaani Ivan oli iskenyt 10 kuukautta aiemmin, mutta se ei aiheuttanut yhtä paljon vahinkoa, koska se oli pienempi ja liikkui nopeammin. Kuitenkin ainakin kymmenen ihmisen arvellaan kuolleen Dennisin vaikutuksesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]