Huone 105

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Huone 105”
Nisa Soraya
Singlen tiedot
 Albumilta Nisa
 B-puoli ”Ota vaan”
 Julkaistu 1982
 Formaatti 7” vinyyli
 Tekijä(t) Veikko Samuli
Raul Reiman
 Tyylilaji disko
 Kesto 03.46
 Levy-yhtiö Finnlevy

Huone 105 on suomalainen single-julkaisu vuodelta 1982. Se edustaa diskorytmistä iskelmää. Teoksen on säveltänyt Veikko Samuli ja sanoittanut Raul Reiman ja sen tulkitsee Nisa Soraya. Kappale julkaistiin myös albumilla Nisa (1982).[1] "Huone 105" on eräs lajinsa suomalaisista klassikoista, josta on tehty useita versioita vuosikymmenien varrella. Tunnettuja ovat esimerkiksi Einin ja Kikan tulkinnat. Disko-genrestä poikkeaa Jean S.:n versio.

"Huone 105" -singlen b-puoli "Ota vaan" on Esa Niemisen käsialaa. Myös "Ota vaan" julkaistiin Nisa-albumilla. Kappaleesta julkaistiin Paula Koivuniemen tulkinta vuonna 1995.[2]

Rakenne ja sanoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Huone 105:n" rakenne noudattaa tyypillistä pop-musiikin kaavaa, tosin ilman C-osaa. Intro on noin 18-sekuntinen. Säkeistö etenee sillan kautta kertosäkeeseen, sen jälkeen säkeistö uudelleen sillan kautta kertosäkeeseen ja edelleen kohti loppuhäivytystä. Rakenne on siten ABABBB: kertosäettä toistetaan kappaleen puolivälistä aina loppuun asti.

Laulun todellisuus tapahtuu hotellin meluisassa diskosalissa. Kertoja tapaa siellä henkilön, johon hän ihastuu oitis. Laulun ytimenä on kertojan toive päästä pois diskosta ihastus mukanaan hotellihuoneeseensa, jonka numero on 105. Ihastus on molemminpuolista, koska kertoja laulaa "syvä intohimo meidät jo veikin". Kertosäe alkaa: "Huone sataviis, saavu sinne please", jonka jälkeen taustalaulajat: "paa-paa-pii-a-pap-paa-paa-paa-pii-a-pap-pa". Kertosäe jatkuu: "Huone sataviis, saavu sinne siis", ja taustalaulajat säestävät. Kertosäkeessä on tarinaa eteenpäin vievä jatko-osa: "On ovi auki nyt sulle ---", josta siirrytään säkeistöön. Kertosäkeeseen nostavassa osassa ilmenee, että kertoja on ihastuksensa kanssa edelleen diskossa: he ovat tanssineet "viimeiseen biisiin" asti. Kertoja selventää, että hänelle ja hänen ihastukselleen jää diskosalin sulkeuduttua vain huone 105, joten ihastus ei ilmeisesti ole varannut huonetta samasta hotellista. Tapahtumat huoneessa 105 ovat lopulta kertojan ennakko-odotuksia, lisäksi hän korostaa "jos annan avaimeni sulle".

"Huone 105:stä" on tehty myös humoristissävyinen versio. Se on miksattu Dannyn klassikkoiskelmään "Kesäkatu". Teos päättyy miehen pyyntöön "avaa ovi", ja ääneen, joka ilmentää oven avausta. Mutta tapahtumat huoneessa 105 jäävät myös tämän version ulkopuolelle. Version nimi on "Kesäkatu / Huone 105", ja sen esittävät Nisa Soraya ja Danny.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nisa Soraya ‎– Huone 105 2020. Discogs. Viitattu 14.9.2020. (suomeksi)
  2. Paula Koivuniemi ‎– Se Kesäni Mun 2020. Discogs. Viitattu 14.9.2020. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]