Homeostaasi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Veden kiertokulku Maapallolla

Homeostaasi on tietyn systeemin sisällä vallitseva tasapaino. Termiä käytetään tavallisesti biologiassa tarkoitettaessa elimistön tai pienemmän systeemin tasapainoa. Elävän olennon homeostaasi säätyy erilaisten palautemekanismien avulla[1]. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset entsyymit, hormonit ja mekaaniset ärsykkeet.

Esimerkiksi ruumiinlämmön osalta[1][2] ihmisen keho reagoi sekä omista toiminnoistaan johtuviin että ulkoisten lämpötilavaihteluiden aiheuttamiin vaihteluihin elimistön lämpötilassa. Iholla se tapahtuu muun muassa hikoilemalla ja ihokarvojen asennonmuutoksilla sekä sisäisesti ääreisverenkierron ja pulssin säätymisellä, jotta homeostaasi säilyisi. Pienemmässä mittakaavassa muun muassa solun lipidihomeostaasi tarkoittaa solun lipidien määrän aktiivista tasapainotusta solun soluelinten välillä ja niiden tarpeiden mukaan. Kolmas esimerkki homeostaasista on verensokerin tasapaino[2], jonka tunnetuin säätelevä tekijä on vereen haimasta erittyvä insuliini.

Sana homeostaasi tulee kreikan kielen sanoista homois (sama) ja stasis (pysyvä). Käsitteen kehitti Walter Cannon vuonna 1932[3].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Homeostasis. Biology Online. Viitattu 30.3.2012. Saatavana: http://www.biology-online.org/dictionary/Homeostasis(englanniksi)
  2. a b Homeostasis. Merriam Webster Medical. Viitattu 30.3.2012. Saatavana: http://www.merriam-webster.com/medical/homeostasis(englanniksi)
  3. Cannon, W.B. 1932. Homeostasis. The Wisdom of the Body.(englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.