Hollywood (ohjelmointikieli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hollywood on Andreas Falkenhahnin (Airsoft Softwair) kaupallisesti levittämä ohjelmointikieli, jonka pääasiallisena tavoitteena on toimia multimediaohjelmien tuottamisessa. Hollywood on saatavissa AmigaOS (68k), AmigaOS 4 (PPC), MorphOS, WarpOS, AROS ja Windows -käyttöjärjestelmille. Tällä hetkellä Mac OS X -järjestelmälle ei ole olemassa omaa versiotaan ohjelmasta vaikkakin ohjelma kykenee tuottamaan käynnistettävän ohjelman tällekin alustalle. Hollywoodissa on sisäärakennettu ristiinkääntäjä, joka kykenee automaattisesti tallentamaan käynnistettäviä tiedostoja kaikille ohjelman tukemille alustoille. Tuotetut käynnistettävät tiedostot ovat täysin itsenäisiä eivätkä ole riippuvaisia mistään ulkopuolisista tiedostoista, joten ne voi haluttaessa käynnistää vaikka USB-muistitikulta.

Hollywood Designer on lisäohjelma Hollywoodiin, jonka avulla Hollywoodia voi käyttää Powerpoint-tyylisten interaktiivisten esitelmien tuottamiseen ilman ohjelmointitaitoa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hollywoodin juuret ovat Amiga-tietokoneessa ja se on saanut inspiraatiota muista Amiga-ohjelmointikielistä kuten AMOS, Blitz BASIC, ja Amiga E. Hollywoodin luoja Andreas Falkenhahn aloitti ohjelman tekemisen keväällä 2002. Versio 1.0 ohjelmasta julkaistiin marraskuussa 2002, mutta ainoastaan 68000-pohjaisille Amiga-järjestelmille. Kuukautta myöhemmin seurasi natiivi versio PowerPC-pohjaisille MorphOS-järjestelmille. Tuki WarpOS-alustalle tuli Hollywood versiossa 1.9 joka ilmestyi keväällä 2004 yhdessä ensimmäisen Hollywood Designerin ensijulkaisun kanssa. AmigaOS 4 -alustaa on tuettu maaliskuusta 2005 lähtien. Versiosta 2.0 (julkaistu tammikuussa 2006) lähtien Hollywood on käyttänyt Lua-ohjelmointikieltä sen virtuaalikoneena, mutta kuitenkin merkittävillä muutoksilla sen syntaksissa ja toiminnassa. Versiosta 3.0 (tammikuu 2008) lähtien Hollywood myös ensimmäistä kertaa toimi myös kahdessa ei Amiga-tyyppisessä alustassa: Windows ja Mac OS X -alustoissa. Versiosta 4.5 (tammikuu 2010) lähtien Hollywood on ollut saatavissa omalla ohjelmointiympäristöllä myös Windows-käyttöjärjestelmälle.

Hello World -ohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hello World -ohjelma voisi Hollywoodissa näyttää tältä:

   Print("Hello World!")
   WaitLeftMouse
   End

Yllä oleva koodi avaa uuden ikkunan, tulostaa siihen tekstin "Hello World!" valkoisilla kirjaimilla ja odottaa että vasenta hiiren nappia painetaan ennen kuin ohjelma lopetetaan. Hollywood avaa ikkunan automaattisesti. Jos ei muutoin ohjelmaan ole laitettu, niin Hollywood avaa uuden 640x480-resoluutioisen ikkunan automaattisesti ohjelman suoritusta varten.

Hollywood Designer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hollywood Designer on lisäohjelma Hollywoodiin Powerpoint-tyyppisten interaktiivisten esitysten tekemiseen ilman ohjelmointitaitoa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]