AROS

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
AROS
AROS-käyttöjärjestelmän Kitty-maskotti.png
Kuvakaappaus AROS-työpöydästä
Kuvakaappaus AROS-työpöydästä
Kehittäjä AROS-kehittäjätiimi
Tuoteperhe AmigaOS
Toiminnallinen tila Kehityksessä, ei valmis ammattimaiseen käyttöön
Työpöytäohjelmisto Wanderer
Lähdekoodimalli Avoin
Lisenssi AROS Public License (APL)
Aiheesta muualla
Verkkosivusto

AROS Research Operating System (AROS, aikaisemmin Amiga Research Operating System) on vapaa työpöytäkäyttöjärjestelmä, jonka tavoitteena on toisaalta olla API-yhteensopiva Amiga-tietokoneissa käytössä olleen, vuonna 1994 julkaistun AmigaOS 3.1:n kanssa ja taas toisaalta tarjota mahdollisuuksien mukaan nykyaikainen järjestelmä, jossa esikuvan vanhentuneita ominaisuuksia on uudistettu ja mahdollisia puutteita korjattu. AROS on kehityksen alla eikä ole vielä valmis ammattimaiseen käyttöön.

AROS on saatavilla pääosin IA-32-laitearkkitehtuurille, minkä lisäksi työn alla on eriasteisia porttauksia myös muille suoritinperheille. IA-32:lla järjestelmää voi käyttää muun muassa normaalisti kiintolevylle asennettuna (native), toisen käyttöjärjestelmän "isännöimänä" (hosted – isäntinä muun muassa FreeBSD, Linux) tai Live-CD:n/-DVD:n kautta. AROS-levykuvia voi tietysti ajaa myös virtuaalikoneen tai prosessoriemulaattorin (esimerkiksi QEMU) päällä.

Icaros Desktop (aikaisemmin VmwAROS) on tällä hetkellä pääasiallinen AROS-jakelupaketti. Muita jakeluja ovat ainakin AspireOS ja AROS Broadway.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ohjelmistoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.