Hei maailma -ohjelma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hei maailma -ohjelma on tietokonesovellus, joka tulostaa ruudulle sanat "Hei maailma" (engl. Hello world). Sen voi löytää miltei jokaisesta ohjelmointikieltä opettavasta kirjasta ja se on useimpien ohjelmoijien ensimmäinen itse tehty sovellus. Nykyään ohjelman loppuun lisätään useimmiten huutomerkki, lausahdus aloitetaan isolla alkukirjaimella ja sanojen välissä käytetään pilkkua.[1]

Hei maailma -ohjelmaa käytetään testinä siitä, että käytössä oleva ympäristö (tietokone, käyttöjärjestelmä, kääntäjä) on asetettu oikein ja osaa tuottaa toimivan ohjelman käytetyn ohjelmointikielen lähdekoodista. Jos Hei maailma -ohjelma toimii kuten pitää, on todennäköistä että monimutkaisemmatkin ohjelmat toimivat. Etenkin vieraassa tai uudessa ympäristössä Hei maailma -ohjelma on suosittu testi usealle käytännön ongelmalle.

Pienet testiohjelmat ovat olleet olemassa yhtä kauan kuin ohjelmoitavat tietokoneet, mutta termin "Hei maailma" käyttäminen levisi vasta Brian Kernighanin ja Dennis Ritchien vuonna 1978 julkaistun kirjan, The C Programming Language myötä. Ensimmäinen tunnettu versio ohjelmasta näytti tältä:

main() {
   printf("hello, world");
}

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. What is Hello World? - Definition from WhatIs.com WhatIs.com. Viitattu 25.7.2019. (englanniksi)