Hei maailma -ohjelma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
"Hei maailma" -ohjelman versio Sonyn PlayStation Portable -käsikonsolilla.

Hei maailma -ohjelma on tietokoneohjelma, joka tulostaa ruudulle sanat "Hei maailma" (engl. Hello world). Sen voi löytää miltei jokaisesta ohjelmointikieltä opettavasta kirjasta ja se on useimpien ohjelmoijien ensimmäinen itse tehty sovellusohjelma.[1]

Hei maailma -ohjelmaa käytetään testinä siitä, että käytössä oleva ympäristö (tietokone, käyttöjärjestelmä, kääntäjä) on asennettu oikein ja osaa tuottaa toimivan ohjelman käytetyn ohjelmointikielen lähdekoodista. Jos Hei maailma -ohjelma toimii kuten pitää, on todennäköistä että monimutkaisemmatkin ohjelmat toimivat. Etenkin vieraassa tai uudessa ympäristössä Hei maailma -ohjelma on suosittu testi usealle käytännön ongelmalle.

Pienet testiohjelmat ovat olleet olemassa yhtä kauan kuin ohjelmoitavat tietokoneet, mutta termin "Hei maailma" käyttäminen levisi vasta Brian Kernighanin ja Dennis Ritchien vuonna 1978 julkaistun kirjan, The C Programming Language myötä.

The C Programming Language (ensimmäisen julkaisuversion) versio ohjelmasta näytti tältä:[2]

main() 
{
    printf("hello, world\n");
}

Varhaisin dokumentoitu käyttötapaus on Kernighanin kirjoittamassa oppaassa B-kieleen A Tutorial Introduction To The Language B (1972).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hei maailma -ohjelma.