MorphOS

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
MorphOS
Kehittäjä MorphOS-kehittäjäyhteisö
Tuoteperhe AmigaOS
Toiminnallinen tila Tuettu
Viimeisin vakaa versio 3.14 (4. lokakuuta 2020)
Työpöytäohjelmisto Ambient
Lisenssi Suljettu lähdekoodi (osa avointa lähdekoodia)
Aiheesta muualla
www.morphos-team.net

MorphOS on osittain kaupallinen käyttöjärjestelmä PowerPC-pohjaisille tietokoneille. Se on sekoitus suljettua ja avointa lähdekoodia ja on API-yhteensopiva Amiga-tietokoneille vuonna 1994 julkaistun AmigaOS 3.1:n kanssa. MorphOS:n tarkoitus on tarjota mahdollisimman nykyaikainen järjestelmä, jossa esikuvan vanhentuneita ominaisuuksia on uudistettu ja puutteita korjattu. MorphOS:n 1-sarjan versiot olivat ilmaisia, mutta 2.0-versiosta lähtien käyttöjärjestelmän pidempiaikainen käyttö on vaatinut maksullisen rekisteröinnin.

MorphOS on saatavilla vain PowerPC-laitearkkitehtuurille, kuten Efika- sekä Pegasos-tietokoneille ja Applen PPC-pohjaisille Mac mini-, eMac- ja Power Mac -tietokoneille. Sen lisäksi MorphOS on ollut saatavilla myös Amiga-tietokoneille, joissa on PowerPC-kiihdytin.

MorphOS:lla on paljon yhteyksiä täysin avoimeen AROS-käyttöjärjestelmään, joka on yksi AmigaOS-perheen kolmesta haarasta. MorphOS käyttää osin AROS-lähdekoodia ja AROS on puolestaan saanut käyttöönsä MorphOS:n kehittäjien tekemiä parannuksia. MorphOS:n työpöytäohjelmisto on julkaistu GNU GPL -lisenssillä kaikkien kehittäjien käyttöön, joskaan yritykset siirtää työpöytä muihin vastaaviin käyttöjärjestelmiin eivät ole edistyneet.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ohjelmistoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.