Holden Commodore (2006)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Holden Commodore (VE)
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Australia
Valmistaja Holden
Konserni General Motors
Valmistusvuodet 2006–2013
Muut nimet Chevrolet Lumina
Chevrolet Omega
Holden Berlina
Holden Calais
Holden Ute
Pontiac G8
Vauxhall VXR8
Korimalli 2-ovinen lava-auto
4-ovinen sedan
5-ovinen farmari
Luokka E-segmentti
Edeltäjä Holden Commodore (VT/VX/VY/VZ)
Seuraaja Holden Commodore (VF)
Teknisesti samankaltaisia Chevrolet Camaro V
Holden Caprice (WM/WN)
Tekniset tiedot
Pohjalevy GM Zeta
Moottori V6
V8
Iskutilavuus 3,0–6,0 l
Polttoaine bensiini
Vetotapa takaveto
Vaihteisto 6-vaihteinen manuaali
4-vaihteinen automaatti
5-vaihteinen automaatti
6-vaihteinen automaatti

Holden Commodore VE on Holden Commodoren neljännen sukupolven mallin ensimmäinen versio, jota valmistettiin vuosina 2006–2013. Mallisarjaan kuuluivat myös ylellisemmät versiot Berlina ja Calais sekä kaksiovinen avolavamalli Ute. Lähi-idässä ja Etelä-Afrikassa Commodorea myytiin nimellä Chevrolet Lumina, Brasiliassa mallin nimenä oli Chevrolet Omega, Yhdysvalloissa Pontiac G8 ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa Vauxhall VXR8. Vuonna 2013 Commodore koki perusteellisen kasvojenkohotuksen, jonka yhteydessä koritunnukseksi vaihtui VF.

Holden Commodore VE (2006–2013)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Holden Commodore oli koko siihenastisen valmistushistoriansa ajan perustunut tekniikaltaan takavetoisiin Opel-malleihin. Kun Opel Omegan valmistus lopetettiin vuonna 2003, Holdenille ei ollut enää tarjolla sopivaa alustaa uutta Commodorea varten. Emoyhtiö General Motors tarjosi Holdenin käyttöön Sigma-pohjalevyä, joka oli ensimmäisenä tullut käyttöön Cadillac CTS -mallissa vuonna 2002. Holdenilla pohjalevyn ei kuitenkaan katsottu sopivan uuteen Commodoreen, koska tavaratila olisi jäänyt liian pieneksi ja pohjalevyn runsas alumiinin käyttö olisi nostanut auton hintaa. Holden kehitti Commodorea varten täysin uuden perusrakenteen, joka tunnetaan GM Zeta -pohjalevynä. Sille rakennettiin myös muun muassa vuonna 2009 esitelty viidennen sukupolven Chevrolet Camaro.

Holden Ute VE

Ensimmäisenä esitelty korimalli oli neliovinen sedan, sitä seurasivat avolavamalli Ute vuonna 2007[1] ja farmarimalli Sportwagon vuonna 2008[2]. Ulkonäön ja sisustuksen yksityiskohdissa oli joitain eroavaisuuksia eri malliversioiden välillä. Perusmalli oli nimeltään Omega, jolla haluttiin kunnioittaa Commodoren menneisyyttä Opel Omegaan perustuvana mallina. Berlina ja Calais olivat paremmin varusteltuja ja ylellisempiä versioita, joiden mallinimissä ei ollut viittausta muuhun Commodore-mallistoon. Commodore SV6 ja SS puolestaan edustivat malliston urheilullisempaa päätä.

Holden Commodore VE Sportwagon

Jokaiseen vuosimalliin oli tehty pieniä uudistuksia, mutta VE-mallisarja koki suurimmat muutoksensa elokuussa 2010, jolloin esiteltiin mallivuoden 2011 autot. Uudistettuun mallisarjaan viitataan yleensä VE II -nimellä. Ajovalot ja puskurit oli muotoiltu uudelleen ja etusäleiköstä tuli aiempaa suurempi. Sisällä kojelautaa oli uudistettu.

Holden Calais VE
Holden Commodore VE II

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Revealed: Holden Commodore VE Ute (Internet Archive) Drive. 22.8.2007. Arkistoitu 25.3.2012. Viitattu 8.9.2022. (englanniksi)
  2. Holden VE Commodore Sportwagon revealed Drive. 28.2.2008. Viitattu 8.9.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]