Hippias Elisläinen

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Hippias (sofisti))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hippias Elisläinen (m.kreik. Ἱππίας ὁ Ἠλεῖος, Hippias ho Ēleios, 400-luvun puoliväli eaa.) oli antiikin kreikkalainen sofisti, joka oli kotoisin Eliistä. Hän oli Protagoraan ja Sokrateen nuorempi aikalainen.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hippias oli kotoisin Eliin kaupungista Peloponnesokselta. Hän oli monipuolinen mies ja voitti aikalaistensa kunnioituksen siinä määrin, että hän sai toimia useaan kertaan lähettiläänä muissa kaupungeissa. Ateenassa hän tutustui Sokrateehen ja muihin merkittäviin ajattelijoihin. Hänen sanottiin olleen kaikkien asioiden auktoriteetti ja luennoineen menestyksellä runoudesta, kieliopista, historiasta, politiikasta, arkeologiasta, matematiikasta ja tähtitieteestä.

Hippias kehuskeli olivansa Protagorasta suositumpi, ja hän oli valmistautunut siihen, että voisi milloin tahansa pitää extempore-puheen mistä tahansa asiasta Olympiassa. Hän oli varmasti taitava, mutta yhtä varmaa on, että hän oli myös pinnallinen. Hänen tavoitteenaan ei ollut opettaa tietoa, vaan antaa oppilailleen argumentoinnin aseet, jotka tekisivät heistä kekseliäitä mitä tahansa asiaa koskevissa keskusteluissa. Hänen sanotaan kehuskelleen, ettei pukeudu mihinkään, mitä ei ollut tehnyt omin käsin.

Platonin dialogeista kaksi, Laajempi Hippias ja Lyhyempi Hippias, esittelevät Hippiaan käyttämiä menetelmiä. Platon epäilemättä liioitteli argumentoinnin vuoksi, mutta joka tapauksessa tunsi kohteena olevan henkilön ja sofistien käyttämät menetelmät. On kuitenkin myös kyseenalaistettu, että Platon olisi kirjoittanut kyseist dialogit. Ne on kuitenkin kirjoittanut joku aikalaisista, sillä ne mainitaan 300-luvun eaa. kirjallisuudessa. Epäilemättä ne myös edustavat näkemyksiä, jotka vakavastiotettavilla ajattelijoilla oli sofisteja kohtaan.

On kuitenkin selvää, että Hippias teki myös palveluksen kreikkalaiselle kirjallisuudelle korostamalla sanojen merkityksiä sekä rytmin ja kirjallisen tyylin arvoa. Hänen nimiinsä on laitettu merkittävä Homerosta käsittelevä teos, kokoelmat kreikkalaista ja ulkomaista kirjallisuutta, sekä arkeologisia tutkielmia. Näistä on kuitenkin säilynyt vain osia. Hippias muodostaa yhdistävän linkin ensimmäisistä suurista sofisteista, Protagoraasta ja Prodikoksesta, lukemattomiin eristikkoihin, jotka saattoivat sofistien maineen huonoon valoon.