Hiidenveden silta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hiidenveden silta
Hiidenveden silta kesällä 2022.
Hiidenveden silta kesällä 2022.
Ajokaistoja 2
Ylittää Hiidenveden
Sijainti Lohja, Suomi
Siltatyyppi palkkisilta
Pituus 250 m
Avattu liikenteelle 1972 (nykyinen)
Lisää silta-artikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Hiidenveden silta on Lohjalla sijaitseva, Hiidenveden ylittävä maantiesilta. Se kuuluu nykyisin seututien 110 linjaukseen, joskin se oli vuoteen 2009 Helsingin ja Turun välistä ykköstietä, jolloin uusi moottoritie valmistui.

Nykyinen silta ei ole ensimmäinen kyseisellä paikalla, sillä sen edeltäjä valmistui vuonna 1941.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanha silta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1930-luvulle tultaessa vanha Turuntie ei vastannut nopeasti kasvaneen autoilun tarpeita. Tämän seurauksena keskustelu uudesta linjauksesta alkoi. Etenkin Hiidenveden kohdalla mietittiin, pitäisikö tien kulkea sen etelä- vai pohjoispuolelta, ellei jopa näiden välistä. Lopulta päädyttiin kuitenkin tekemään tie Lohjan maalaiskunnan Paksalon niemen kautta, johon kuului myös sillan rakentaminen.

Alkuperäiset vaihtoehdot sillalle olivat joko riippusilta, tai lyhyempi, penkereellä varustettu silta. Jälkimmäistä vastustivat esimerkiksi Lohjan Selluloosa sekä paikalliset tukinuittajat. Selluloosatehdas halusi sillasta korkeamman, jotta suuremmat alukset pystyisivät kulkemaan sen ali, kun taas uittajat kokivat penkereen tekevän kohdan sopimattomaksi uitolle. Valitukset kuitenkin kumottiin korkeimmassa hallinto-oikeudessa, ja se päätettiin rakentaa. Silta päätettiin toteuttaa siten, että 50-metrisen pääaukon lisäksi toteutettaisiin sen tukkeutumisen varalta 12 metrin veneaukko. Lopun salmesta sen sijaan kattaisi uusi penger.

Rakennustyöt yritettiin saada valmiiksi vuoden 1940 olympialaisia varten, mutta valitukset sillasta hidastivat urakkaa. Työväen määrä vaihteli, ja suurin osa heistä oli työttömiä. Silta saatiin valmiiksi vuonna 1941.

Uusi silta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiidenveden vanha ja uusi silta 1972.

1960-luvulla Helsingin kaupunki aloitti vedenoton Hiidenvedestä. Se, että sillan penger sulki virtauksen, vaikutti tähän negatiivisesti. Tämä ei kuitenkaan ollut ainoa ongelma, sillä silta oli uusille ajoneuvoille liian matala ja kapea. Tämän takia uuden palkkisillan rakentaminen alkoi, joka valmistui vuonna 1972. Tämän jälkeen edellinen silta purettiin penkereen kanssa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Matti Grönroos: Teillä ja turuilla: Hiidenveden silta Teillä ja turuilla. 19.1.2021. Viitattu 15.10.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]