Herbalife

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Herbalife Nutrition
Yritysmuoto julkinen pörssiyhtiö
Osake NYSE: HLF
ISIN KYG4412G1010
Perustettu 1980
Perustaja Mark Hughes
Toimitusjohtaja John O. Agwunobi
Kotipaikka Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat
Toimiala Suoramyynti
Tuotteet painonhallintatuotteet
lisäravinteet
urheiluravitsemustuotteet
Liikevaihto 5,8 miljardia US dollaria vuonna 2021
Kotisivu www.herbalife.com

Herbalife Nutrition on yhdysvaltalainen verkostomarkkinointialan yritys, mikä kehittää ja myy painonhallinta-, hyvinvointi- ja urheiluravitsemustuotteita sekä ihon- ja hiustenhoitotuotteita itsenäisten jäsenten kautta. Yrityksen perusti Mark Hughes Los Angelesissa vuonna 1980. Itsenäiset Herbalife Nutrition -jäsenet ovat yrittäjiä, jotka saavat tulonsa tuotteiden suoramyynnistä itse hankkimiltaan asiakkailta ja provisiota rakentamastaan myyntiorganisaatiosta. Herbalife Nutrition on listattu New Yorkin pörssiin vuonna 2004 [1].

Mark Hughes aloitti Herbalife Nutrition -painonpudotustuotteiden myymisen helmikuussa 1980 autonsa tavaratilasta käsin. Vuonna 1982 Herbalifen myynti oli kaksi miljoonaa dollaria, ja se avasi jakelukanavan Kanadaan. Vuonna 1986 Herbalife Nutrition laajeni Eurooppaan, jolloin Britanniaan aukesi jakelukanava. Vuonna 1996 Herbalife oli päässyt miljardin dollarin vuosittaiseen myyntiin. Vuonna 2021 liikevaihto oli 5,8 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Yrityksen toimitusjohtajana toimii John O. Agwunobi. Herbalife Nutritionin Jäseniä on yli neljä miljoonaa yli 90 maassa. Suomessa Herbalife Finland on toiminut vuodesta 1995. Herbalife International Finland Oy:n omistaa Caymansaarille rekisteröity Herbalife Ltd.[2]

Herbalifen päätuote on Formula 1 - Nutritional shake mix, joka on ateriankorvike painonhallintaan ja terveelliseen ravitsemukseen. Muita tuotteita ovat ravinto- ja kuitulisät, urheiluravitsemustuotteet ja ihon- ja hiustenhoitotuotteet.

Hyväntekeväisyys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herbalife Nutrition Foundation on perustettu vuonna 1994 auttamaan vähäosaisia lapsia. Sen perusti Herbalife Nutritionin perustaja Mark Hughes. Herbalife Nutrition Foundation on voittoa tavoittelematon järjestö, joka auttaa lapsia tarjoamalla heille terveellistä ravintoa. Herbalife Nutrition Foundation tukee Casa Herbalife -ohjelmia yli 50 maassa orpokotien, yhteisökeskusten ja sairaaloiden muodossa. Herbalife Nutrition maksaa lahjoitusten hallinnolliset kulut. [3]

Maksavaurioepäilyt

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan maksantutkijoiden lehden Journal of Hepatologyn numerossa 47/2007 ilmestyneessä kahdessa tutkimuksessa kerrottiin ainakin 22 ihmisen saaneen maksavaurion Herbalife Nutrition -tuotteista. Kaksi ihmistä sai vakavan äkillisen maksatulehduksen, jonka seurauksena heille jouduttiin tekemään maksansiirto. Toinen potilaista kuoli. Tutkimukset oli tehty Sveitsissä ja Israelissa. Selvittämättä jäi, mitkä ainesosat vahingoittivat maksaa, sillä Herbalife Nutrition kieltäytyi kertomasta valmisteidensa tarkkaa koostumusta.[4]

Herbalife Nutrition kiisti tutkimustulokset. Yhtiön mukaan tutkimukset eivät osoita ongelmien johtuvan Herbalife Nutrition -tuotteiden käytöstä. Yhtiön tiedotteen mukaan tutkimus ei osoite yhdenkään tuotteen oikein käytettynä aiheuttavan vaurioita. Tammikuussa 2008 Elintarviketurvallisuusvirasto Evira teki analyysin Herbalife Nutritionin Suomessa myynnissä olevista tuotteista. Koostumustietojen perusteella tuotteissa ei selvinnyt mitään epäilyttävää. Herbalife Nutrition ei ole saanut Suomen viranomaisilta huomautusta tuotevirheistä tai tuotteiden aiheuttamista sairauksista.[5].

Yhdysvaltojen kuluttajansuojaviranomainen FTC aloitti maaliskuussa 2014 tutkimukset, onko yrityksen toiminnassa väärinkäytöksiä. Sen taustalla on yhdysvaltalaisen Pershing Square nimisen sijoitusrahaston johtaja, sijoittaja Bill Ackman, joka on vuodesta 2012 syyttänyt yritystä sivistyneeksi pyramidihuijaukseksi ja sanoo pyrkivänsä paljastamaan väärinkäytökset.[6] Yksi Ackmanin syytöksistä koski Herbalife Nutritionin Kiinassa harjoittamaa liiketoimintamallia. Vuonna 2018 Ackman luopui syytöksistä. Syyskuussa 2019 Herbalife Nutrition maksoi 20 miljoonan dollarin sovittelurahan, joka yhtiölle määrättiin sijoittajien harhaanjohtamisesta kuuden vuoden ajan koskien sen Kiinassa harjoittamaa liiketoimintamallia. Yhtiö kertoi, että Kiinan markkina toimii toisin kuin sen muut markkina-alueet. [7]

  1. New Yorkin pörssi nyse.com. Viitattu 17.5.2016. (englanniksi)
  2. Lampinen, Antti: Nämä yhtiöt toimivat veroparatiiseissa, Taloussanomat 8.4.2016, lähde Dun & Bradstreet.
  3. Herbalife Nutrition Foundation herbalifenutritionfoundation.org.
  4. Päivi Repo: Tutkimus: Herbalife-tuotteista vakavia maksavaurioita Helsingin Sanomat. 26. joulukuuta 2007. SanomaWSOY. Viitattu 27. joulukuuta 2007.
  5. Evira: Herbalife-tutkimukset luotettavia Ess.fi. 10. tammikuuta 2008. Etelä-Suomen Sanomat. Viitattu 11. maaliskuuta 2008.
  6. Minna Nalbantoglu, Viranomaiset alkavat tutkia Herbalifea. Helsingin Sanomat sivu A 33 14.3.2014
  7. Matthew Goldstein: Herbalife Settles With S.E.C., but Too Late for Hedge Fund Investor The New York Times. 27.9.2019. Viitattu 10.4.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]