Helicobacter pylori

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Helicobacter pylori
EMpylori.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Bakteerit Bacteria
Kunta: Bakteerit Eubacteria
Pääjakso: Proteobacteria
Luokka: Epsilon-Proteobacteria
Lahko: Campylobacterales
Heimo: Helicobacteraceae
Suku: Helicobacter
Laji: pylori
Kaksiosainen nimi
Helicobacter pylori
(Marshall et al., 1985) Goodwin et al., 1989
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Helicobacter pylori Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Helicobacter pylori Commonsissa

Nimi-testi OK

Helicobacter pylori eli helikobakteeri on gramnegatiivinen bakteeri. Helikobakteeria esiintyy mahan limakalvolla, jossa se aiheuttaa kroonisen tulehduksen. Helikobakteeritartunta saadaan yleensä syljen mukana lapsuudessa vanhemmilta tai isovanhemmilta. Helikobakteerin löysivät 1980-luvulla Barry Marshall ja Robin Warren.

Helikobakteeri on suurella osalla oireeton, mutta 10–20 prosentilla tulehduksen kantajista se johtaa vuosien myötä maha- tai pohjukaissuolenhaavan kehittymiseen. Helikobakteeritulehdus lisää mahasyövän riskiä 2–6-kertaiseksi.[1] Oireilevien potilaiden helikobakteeritulehdus kannattaa hoitaa, mutta oireettomien potilaiden tulehduksen hoitamisen hyödyllisyydestä ei ole näyttöä.[2] Helikobakteerin hoitaminen vaatii useamman lääkkeen yhdistelmäkuurin.

Helikobakteerin esiintyvyys vähenee koko ajan länsimaissa. Suomessa se löytyy vuosina 1915–1935 syntyneistä 70–50 prosentilta ja vuosina 1955–75 syntyneistä 35–15 prosentilta.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sipponen P, Marshall BJ. Gastritis and gastric cancer. Western countries. Gastroenterol Clin North Am 2000;29:579 - 92
  2. The European Helicobacter pylori study Group. Leading article. Current European concepts in the management of Helicobacter pylori infection. The Maastricht Consensus Report. Gut 1997;41:8-13.
  3. Sipponen P. Helicobacter pylori gastritis - epidemiology. J Gastroenterol 1997;32:273 - 7

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]