Helicobacter pylori

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Helicobacter pylori
EMpylori.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Bakteerit Bacteria
Kunta: Bakteerit Eubacteria
Pääjakso: Proteobacteria
Luokka: Epsilon-Proteobacteria
Lahko: Campylobacterales
Heimo: Helicobacteraceae
Suku: Helicobacter
Laji: pylori
Kaksiosainen nimi
Helicobacter pylori
(Marshall et al., 1985) Goodwin et al., 1989
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Helicobacter pylori Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Helicobacter pylori Commonsissa

Helicobacter pylori eli helikobakteeri on gramnegatiivinen bakteeri. Helikobakteeria esiintyy mahan limakalvolla, jossa se aiheuttaa kroonisen tulehduksen. Helikobakteeritartunta saadaan yleensä syljen mukana lapsuudessa vanhemmilta tai isovanhemmilta. Helikobakteerin löysivät 1980-luvulla Barry Marshall ja Robin Warren.

Helikobakteeri on suurella osalla oireeton, mutta 10–20 prosentilla tulehduksen kantajista se johtaa vuosien myötä maha- tai pohjukaissuolenhaavan kehittymiseen. Helikobakteeritulehdus lisää mahasyövän riskiä 2–6-kertaiseksi.[1] Oireilevien potilaiden helikobakteeritulehdus kannattaa hoitaa, mutta oireettomien potilaiden tulehduksen hoitamisen hyödyllisyydestä ei ole näyttöä.[2] Helikobakteerin hoitaminen vaatii useamman lääkkeen yhdistelmäkuurin.

Helikobakteerin esiintyvyys vähenee koko ajan länsimaissa. Suomessa se löytyy vuosina 1915–1935 syntyneistä 70–50 prosentilta ja vuosina 1955–75 syntyneistä 35–15 prosentilta.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sipponen P, Marshall BJ. Gastritis and gastric cancer. Western countries. Gastroenterol Clin North Am 2000;29:579 - 92
  2. The European Helicobacter pylori study Group. Leading article. Current European concepts in the management of Helicobacter pylori infection. The Maastricht Consensus Report. Gut 1997;41:8-13.
  3. Sipponen P. Helicobacter pylori gastritis - epidemiology. J Gastroenterol 1997;32:273 - 7

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]