Heijastusnäyttö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
F/A-18C:n heijastusnäyttö

Heijastusnäyttö (engl. Heads-up display, HUD) on yleisesti sotilaslentokoneissa, sittemmin myös siviilikoneissa käytetty näyttö, joka heijastaa lentäjän silmien eteen ja mittaritaulun yläpuolelle sijoitettuun läpinäkyvään levyyn kulloinkin tarvittavat tiedot esimerkiksi suunnistamista tai asejärjestelmien käyttöä varten.

Heijastusnäytön etuna on lentäjän työmäärän vähentyminen, sillä lentoarvotietoja ei tarvitse erikseen katsoa mittareista, koska ne on heijastettu näyttöön. Tämä helpottaa erityisesti mittarilentoa. Tästä syystä HUD-näytöt ovat 2000-luvulla tehneet tuloaan myös liikenne- ja liikelentokoneisiin. Esimerkiksi Air Canadan Boeing 737 MAX-koneissa on ensimmäisenä MAX-operaattorina maailmassa heijastusnäyttö kummallekin ohjaajalle erikseen. Boeingin nimitys ratkaisulle on Heads-Up Guidance System (HGS), ja se sallii esimerkiksi ilman autopilottia lennetyt erittäin matalan näkyvyyden lähestymiset.[1][2] Myös osassa Finnairin MD-80-laivastoa oli HUD-näytöt, mikä oli 1980-1990-luvuilla hyvin harvinaista.[3]

Heijastusnäytöt ovat alkaneet yleistyä myös autoissa.

Vastaavaa tekniikka käytetään myös kypäränäytöissä kuten Eurofighter Typhoonin HMSS.

HMSS-kypäränäyttö.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Air Canada To Resume 737 MAX Flights On February 1st Simple Flying. 18.1.2021. Viitattu 1.4.2022. (englanniksi)
  2. Air Canada Has Resumed Boeing 737 MAX Flights Aviation News - Aviation Voice. 2.2.2021. Viitattu 1.4.2022. (englanniksi)
  3. M80 operations manual. Finnair, 2000.
Tämä ilmailuun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.