Avioniikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cessna Citation -lentokoneen tutka ja muuta avioniikkaa.

Avioniikka (engl. avionics) tarkoittaa ilmailuelektroniikkaa. Termi syntyi 1970-luvulla Yhdysvalloissa, kun elektroniikan kustannusosuus sotilaslentokoneiden valmistamisessa kasvoi merkittävästi.

Sanan keksijänä pidetään Philip J. Klassia, joka johti sanan avionics sanoista aviation (ilmailu) ja electronics.[1] Suomen kieleen tuli 1980-luvulla lainasana avioniikka.lähde?

Avioniikka tarkoittaa kaikkia ilma-aluksissa käytettyjä elektroniikkajärjestelmiä.

Avioniikkaa ovat kommunikaatiolaitteet, radiosuunnistuslaitteet (ks. navigointi), lennon- ja moottorienvalvontamittaristojen uudet versiot (perinteiset olivat mekaanisia) ja sähköiset hallintalaitteet.

Se sisältää myös jopa sadat eri elektroniikkalaitteet, jotka on asennettu ohjaamaan tai valvomaan lentokoneen järjestelmiä.

Avioniikkaan voi kuulua myös ilma-aluksen kuljettamia elektronisia hyötykuormia. Yksittäinen laite voi olla esimerkiksi etsintävalonheitin poliisihelikoptereita varten tai yhtä monimutkainen kuin lentokaukovalvontatutka, joka havaitsee muut omat ja vihollisen lentokoneet jopa satojen kilometrien päästä.

Avioniikka-asentaja asentaa lentokoneiden elektroniikkalaitteita ja digitaalisia osia, vaihtaa vanhoja laitteita uusiin sekä tarkastaa ja mittaa lentokoneen laitteistoa.[2]

Valmistajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avioniikan valmistajia ovat esimerkiksi Yhdysvalloissa toimiva Honeywell (Collins), EU:ssa toimivat Thales ja SAFRAN sekä venäläinen KRET.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Levy, Claudia: Philip Klass, 85, Dies; Aviation Journalist, UFO Debunker washingtonpost.com. 11.8.2005. The Washington Post. Viitattu 6.7.2015. (englanniksi)
  2. Avioniikka-asentaja ja lentokoneasentaja EOPO. 2018-2019. Peda.net. Viitattu 12.5.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ilmailuun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.