Heaven and Hell (kappale)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Heaven and Hell”
Black Sabbath
Kappaleen tiedot
 Albumilta Heaven and Hell
 Julkaistu 25. huhtikuuta 1980
 Tyylilaji heavy metal
progressiivinen metalli
 Kesto 06.58
 Levy-yhtiö Yhdistynyt kuningaskunta Vertigo Records
Yhdysvallat Warner Bros. Records
Heaven and Hellin muut kappaleet
Lady Evil
3.
”Heaven and Hell”
4.
Wishing Well
5.

Heaven and Hell on Black Sabbath -yhtyeen kappale vuoden 1980 studioalbumilta Heaven and Hell, jonka todennäköisesti tunnetuin raita se on. Kappale koostuu useasta osasta, mikä tekee siitä tyyliltään progressiivisen. Sävellys on merkitty yhtyeen yhdessä tekemäksi, sanoitus on laulusolisti Ronnie James Dion käsialaa.

Black Sabbathin tuolloisen laulusolistin ja kappaleen kirjoittajan Ronnie James Dion mukaan kappale kertoo jokaisen ihmisen kyvystä valita hyvän ja pahan tekemisen väliltä; ihmisillä on ikään kuin Taivas ja Helvetti sisällään. Dio myös piti kappaletta yhtenä suosikeistaan.[1]

Black Sabbathin lisäksi kappaletta konserteissa esittivät myös Dion sooloyhtye sekä Dio-johtoisen Black Sabbathin jäsenten uusi yhtye Heaven and Hell. Live-esityksissä kappaletta oli tavallisesti pidennetty yleisön huudatuksilla ja pidennetyillä sooloilla: esimerkiksi Black Sabbathin Live Evil -livealbumilla ”Heaven and Helliin” oli yhdistetty yhtyeen toinen kappale ”The Sign of the Southern Cross”, jolloin yhdistetyn raidan kesto nousi lähemmäs kahtakymmentä minuuttia. Monissa myöhemmissä esityksissä Dio lisäsi kappaleeseen kaksi säkeistöä, jotka jatkoivat taivas ja helvetti -symboliikkaa kertomalla enkelin ja demonin ilmaantumisesta tarinan kertojan luo. Tällainen esitys kuullaan mm. Dion Holy Diver Live ja Heaven and Hell -yhtyeen Live from Radio City Music Hall -albumeilla, joista jälkimmäisessä pidennetyt osiot kasvattavat kappaleen studioversion alkuperäistä pituutta lähes kymmenellä minuutilla.

Kappale on saavuttanut arvostusta kriitikoiden piirissä. Se pääsi sijalle 11 Martin Popoffin kirjassa The Top 500 Heavy Metal Songs of All Time, VH1 puolestaan listasi sen kaikkien aikojen 81. parhaaksi hard rock -kappaleeksi.[2]

”Heaven and Hellistä” on tehnyt coverin muun muassa liechtensteinilainen metalliyhtye Elis. Pelkästään suomenkielisiä Black Sabbath -käännöksiä esittävä Sapattivuosi-yhtye puolestaan julkaisi kappaleen nimellä ”Tuli ja maa” vuoden 2009 albumillaan Ihmisen merkki.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Heaven and Hell by Black Sabbath Songfacts songfacts.com. Viitattu 2.8.2010. (englanniksi)
  2. Vh1 Top 100 Hard Rock Songs music.spreadit.org. Viitattu 2.8.2010. (englanniksi)