Hassan Zirak

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hassan Zirak

Hassan Zîrak tai Hesen Zîrek (192126. kesäkuuta 1972) on kurdilainen laulaja. Hän syntyi Harmilissa (kurdiksi Hermêl), joka on pieni kylä Bokanissa (kurdiksi بۆکان) Itä-Kurdistanissa.

Zîrak oli innokas esiintyjä jo hyvin nuorena. Vuonna 1953 hän meni Etelä-Kurdistaniin, Irakin pohjoisosaan. Siellä hän nauhoitti lauluja, jotka päättyivät Radio Bagdadiin. Vuonna 1957 tultuaan takaisin Itä-Kurdistaniin hän sai kasaan yhtyeen ja nauhoitti monta kurdinkielistä laulua. Nämä kappaleet päättyivät paikallisen yleisradioon nimeltään Kermānšāh.

Zîrakilla ja hänen vaimollaan Midya Zandilla on kaksi tytärtä, Arezo ja Sakar, jotka asuvat Teheranissa.

Huolimatta siitä, että Zirak oli lukutaidoton ja eli lyhyen ja vaikean elämän, hän oli tuottelias muusikko ja sävelsi noin 1500 laulua. Monet näistä lauluista syntyivät vapaamuotoisesti, kun Zirak sävelsi, sanoitti ja lauloi samanaikaisesti. Hänen panoksensa on jättänyt pysyvän perinnön, ja hän on yksi suosituimmista ja tunnetuimmista laulajista kurdien keskuudessa Pohjois- ja Itä-Kurdistanissa.

Hassan Zirak teki yhteistyötä myös muiden merkittävien laulajien, kuten Mohammed Mamlen, Mala Hussain Abdulzadan, Osman Bukanin ja Ahmed Shamalin kanssa. Yksi merkittävä kappale, "Malî Babim Be Wefa", äänitettiin vuonna 1960 yhdessä Mamlen ja Mala Hussain Abdulzadan kanssa, mikä osoittaa hänen kykynsä työskennellä muiden aikansa merkittävien artistien kanssa.

Vuonna 1971 Zirek, joutui sairaalaan ja hänellä todettiin olevan neljännen vaiheen syöpä. Hän vietti lukemattomia öitä Urmian ja Bukanin sairaaloissa taistellessaan tautia vastaan. Traagisesti Hassan Zirak menehtyi viidenkymmenen vuoden ikäisenä. Hänen viimeinen leposijansa on Nalashkenahin (kurdi: Nalishkêne) vuorella, joka on yksi kuuluisimmista vuorista hänen kotikaupunkinsa Bukanin lähellä.