Harrison Schmitt

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Harrison Hagan "Jack" Schmitt
Harrison H. Schmitt.jpg
astronautti
Kansalaisuus yhdysvaltalainen
Syntynyt 3. heinäkuuta 1935 (ikä 82)
Santa Rita, New Mexico
Toinen ammatti geologi
Aika avaruudessa 12 pv 13 h 52 min
Lennot Apollo 17
Lennon tunnus Apollo 17-insignia.png

Harrison Hagan "Jack" Schmitt (s. 3. heinäkuuta 1935) on ainoa Kuussa Yhdysvaltojen Apollo-avaruusohjelman aikana käynyt geologi. Suurin osa Apollo-astronauteista oli nimittäin taustaltaan Korean sodassa taistelleita ilmavoimien ja laivaston lentäjiä.

Schmitt opiskeli geologiksi Caltechissa Pasadenassa ja väitteli filosofian tohtoriksi Harvardissa vuonna 1964. Hän toimi kenttägeologina sekä Norjassa että Yhdysvalloissa. Vuonna 1965 hänet valittiin avaruusohjelmaan ensimmäisten tiedemiesastronauttien joukossa. Hän antoi astronauteille geologian koulutusta sekä osallistui avaruusalusten geologisen tutkimusvälineistöjen kehittämiseen. Samalla hän hankki astronautille välttämättömän lentäjän pätevyyden.

Hän osallistui viimeiselle Apollo-lennolle (Apollo 17 joulukuussa 1972) yhdessä Eugene Cernanin ja Ronald Evansin kanssa ja tutustui ennätyspitkillä retkillä Kuun geologisiin piirteisiin sekä kokosi talteen poikkeuksellisen paljon näytteitä. Matkalla hän otti kuuluisan Sininen marmorikuula -valokuvan Maasta.

Schmitt erosi NASAn palveluksesta vuonna 1975. Sen jälkeen hän on ehtinyt olla senaattori ja Yhdysvaltain senaatin tiede- ja avaruusvaliokunnan puheenjohtaja. Schmitt on saanut lukuisia tunnustuksia, ja hän on moninkertainen kunniatohtori.

Harrison Schmitt Kuussa 1972. Hänen avaruuspuku on yltäpäältä Kuun regoliitissä.

Harrison Schmitt kävi Suomessa 17.–18.4.2009. Hän esiintyi Joensuussa ja Helsingin Pasilan kirjastossa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

H. Schmitt Suomessa