Harmaapääaratti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harmaapääaratti
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut Psittaciformes
Heimo: Papukaijat Psittacidae
Suku: Viheraratit Aratinga
Laji: weddellii
Kaksiosainen nimi

Aratinga weddellii
(Deville), 1851

Katso myös

  Harmaapääaratti Wikispeciesissä
  Harmaapääaratti Commonsissa

Harmaapääaratti (Aratinga weddellii) on eteläamerikkalainen papukaija, jonka elinympäristö ulottuu Kaakkois-Kolumbiasta Itä-Peruun ja Koillis-Boliviaan sekä Luoteis-Brasiliaan. Emile Deville kuvaili lajin holotyypin Pebasista Amazonin yläjuoksulta 1851.[2]

Koko ja ulkonäkö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Aikuinen harmaapääaratti
Aikuinen harmaapääaratti

Harmaapääaratti on pienimpiä Aratinga-suvun aratteja. Se on pituudeltaan noin 28 senttinen, josta noin puolet on kiilamaisesti kapenevaa pyrstöä, ja se painaa yleensä noin 95-115 grammaa.[3] Se on suurimmaksi osaksi vihreä lintu, jonka siiven ja pyrstön yläpintojen kärjissä on sinistä väritystä. Siipien ja pyrstön alapinnat ovat harmahtavat. Nimensä mukaisesti harmaapääaratin pää on harmaa. Silmää ympäröi vaalea ihorengas. Nokka on kokonaan musta ja koivet harmaat. Poikasten silmät ovat tummat, aikuisten vaaleanharmaat.

Suomessa harmaapääaratti on hyvin harvinainen lemmikki, mutta esimerkiksi USA:ssa sen asema on vankempi.

Harmaapääaratin hoito ei eroa juuri lemmikkilintujen perushoidosta. Voidakseen hyvin se tarvitsee lajitoverin seuraa, runsaasti tilaa, lajityypillisiä tarpeita tyydyttävän ruokavalion, riittävästi virikkeitä, lintulähtöiset käsittely- ja koulutustavat sekä päivittäistä vapaanaoloa häkistä turvalliseksi tehdyssä sisätilassa.

Laji kuuluu CITES II/B-liitteeseen, jonka vuoksi lajilla kauppaa käytäessä on yksilöllä oltava vähintään lintuun liitettävä alkuperätodistus. Myös lajia pesittäessä on molemmilla vanhemmilla oltava alkuperätodistukset.

  1. BirdLife International: Aratinga weddellii IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 3.5.2014. (englanniksi)
  2. IBC (englanniksi)
  3. Dusky-headed Conure Parrot Encyclopedia. World Parrot Trust. Viitattu 15.4.2022.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.