Haredi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haredi-juutalaisia.

Haredijuutalaisuus on ortodoksijuutalaisuuden vanhoillisin muoto. Sen seuraajia nimitetään nimellä haredi (hepr. ‏חֲרֵדִי‎, monikossa haredim). Nimitys ultra- tai ääriortodoksi voidaan kokea loukkaavana. Haredit uskovat, että heidän uskontonsa ja tapansa muodostavat katkeamattoman ketjun aina Mooseksen ajoista ja tooran saamisesta Siinain vuorella lähtien.

Haredien elämä on hyvin perhekeskeistä. Sekä pojat että tytöt käyvät ensin koulun, ja miehet jatkavat tooran opiskelua ješiva-koulussa ja naiset seminaarissa 13–18 vuoden iästä lähtien. Merkittävä osa etenkin pojista pysyy ješivassa aina avioliiton solmimiseen asti, ja naimisissa olevat miehet jatkavat usein tooran opiskelua kollel-instituutissa. Seurustelu on usein järjestettyä. Perheissä on usein paljon lapsia tooran kehotusten mukaan (1. Moos 1:28, 9:1,7).

Monet haredirabbit kieltävät television ja elokuvat, maallisten sanomalehtien lukemisen sekä internetin käytön työelämän ulkopuolella.

Haredit pukeutuvat elämäntavan vaatimalla tavalla. Useimmilla miehillä on parta, ja lähes kaikki pitävät kipaa koko ajan. Naiset seuraavat säädyllisyyssäädöksiä (tznius) ja pitävät pitkiä hameita ja pitkähihaisia, korkeakauluksisia puseroita. Naineet naiset peittävät päänsä ulkona ollessaan. Haredijuutalaisten harjoittama sukupuolten erottelu sisältää myös monia jyrkempiä piirteitä. Esimerkiksi Israelin haredi-yhdyskunnissa naisten ja miesten erottelu julkisen liikenteen linja-autoissa on tavallista, ja naiset pakotetaan matkustamaan joko täysin eri ajoneuvoissa tai erikseen heille erotetuissa osastoissa vaunujen takaosassa. Sääntöjä rikkovat voivat joutua väkivallan kohteeksi. Tällainen syrjintä on luonnollisesti muun muassa YK:n peruskirjassa määriteltyjen perusihmisoikeuksien vastaista, ja monet israelilaisnaiset tuntevatkin itsensä nöyryytetyiksi.[1]

Haredijuutalaiset saavat Israelissa vapautuksen asevelvollisuudesta ješivassa opiskellessaan. Käytäntö on ärsyttänyt muita juutalaisia ja johtanut siihen, että pääosa haredeista opiskelee ainakin nimellisesti eikä ole mukana työelämässä, mikä madaltaa heidän tulotasoaan.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Haredi women moving up (englanniksi)
  2. Israeli army identity angst, ISN Security Watch, 10/08/07