Hannoverinhevonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hannoverinhevonen
Tyyppi: kevyt lämminverinen
Alkuperä ja nimet
Alkuperämaa:  Saksa (Hannover)
Polveutuminen: keskiaikaiset raskaat sotaratsut, holsteininhevonen, englannintäysiverinen
Rodun syntyaika: 1700-luku
Kantakirja perustettu: 1899
Esiintyminen ja käyttö
Käyttötarkoitus: kilparatsu
Ominaisuudet
Korkeus: 160–172 cm
Värit: yksivärinen, usein rautias tai musta

Hannoverinhevonen on saksalainen kevyt puoliverinen ratsuhevonen, joka on tunnetuin ja runsaslukuisin saksalainen hevosrotu.

Väriltään hannoverinhevonen on aina yksivärinen: yleisimmät värit ovat rautias ja musta. Sen säkäkorkeus vaihtelee välillä 160–172 cm. Hannoverinhevonen on jalo, hyvärakenteinen hevonen ja hienostunut, vahva ratsu. Sillä on joustavat ja tehokkaat liikkeet ja hiukan liioitellut liikeradat. Yhteisiä piirteitä ovat myös rauhallinen luonne, lihaksikkuus ja jykevyys.

Hannoverinhevonen sai alkunsa Hannoverissa 1700-luvulla ja polveutuu muiden muassa keskiajan raskaista sotaratsuista, holsteininhevosesta ja englannintäysiverisestä. Rodun ensimmäinen siittola perustettiin vuonna 1735, kun Englannin kuningas Yrjö II, Hannoverin vaaliruhtinas, perusti Cellen valtionsiittolan. 1700-luvun lopulla hannoverinhevosesta tuli suosittu vaunuhevonen. Vuonna 1844 haluttiin parantaa siitosoriiden tasoa ja annettiin valintasääntö, jonka mukaan vain tarkastuksessa hyviksi todetut oriit saivat jatkaa sukua. Tätä sääntöä noudatetaan vielä nykyisinkin: vuosittain järjestetään orikatselmus 2,5-vuotiaille oreille. Vuonna 1867 hannoverinhevosen yksityiset kasvattajat perustivat jalostusyhdistyksen, ja vuonna 1899 myös tammoista alettiin pitää kantakirjaa.

Hannoverinhevosta on jalostettu aina aikakauden jalostustarpeiden mukaan: ennen ensimmäistä maailmansotaa hevosta tarvitsi armeijan ratsuväki, kun taas ensimmäisen ja toisen maailmansodan välissä painottui hevosen soveltuminen ratsastuksen ja ajon lisäksi maatalouskäyttöön ja toisen maailmansodan jälkeen hannoverinhevosta on kasvatettu nimenomaan ratsuksi. Ratsutyyppisen hannoverinhevosen jalostuksessa on käytetty paitsi englannintäysiverisiä myös jonkin verran arabi- ja trakehneroriita.

Hannoverinhevonen soveltuu hyvin kouluratsuksi

Hannoverinhevosta käytetään nykyään lähinnä ratsuna, aiemmin myös ajo- ja työhevosena. Se on erinomainen koulu- ja esteratsu, ja monet kansainvälisesti menestyneet kilparatsut ovatkin rodultaan juuri hannoverilaisia.

Komea ulkomuoto ja laajat, ilmavat liikkeet ovat tehneet rodusta suositun etenkin kouluratsastuksessa. Myös esteratsuna hannoverinhevonen on suosittu. Hannoverinhevonen on myös hyvä jalostushevonen, joka on vaikuttanut muista saksalaisista roduista muiden muassa oldenburginhevosen, brandenburginhevosen, reininhevosen ja westfaleninhevosen syntyyn ja kehitykseen. Paitsi Saksassa, hannoverinhevosta on käytetty risteytysjalostukseen myös Pohjoismaissa ja Sveitsissä.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]