Westfaleninhevonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Westfaleninhevonen
Avenger - Westphalian horse.jpg
Tyyppi: puoliverinen
Alkuperä ja nimet
Alkuperämaa:  Saksa (Westfalen)
Polveutuminen: saksalaisia lämminverisiä
Esiintyminen ja käyttö
Käyttötarkoitus: kilparatsu, valjakkohevonen
Ominaisuudet
Korkeus: Vähintään 158 cm
Värit: kaikki värit

Westfaleninhevonen (saks. Westfale) on saksalainen puoliverikantakirja, joka nimensä mukaisesti on kotoisin Westfalenin osavaltiosta Luoteis-Saksasta. Rotua kasvatetaan pääosin Warendorfin valtionsiittolassa; seudulla on kasvatettu hevosia jo pitkään. Westfaleninhevoseen on risteytetty niin itäpreussilaisia - ja friisiläishevosia sekä muita saksalaisia lämminverirotuja, anglonormanneja ja jopa ravureitakin. Nykyään rotua jalostetaan enää pääosin hannoverinhevosen avulla, ja nämä rodut muistuttavatkin huomattavan paljon toisiaan.

Rotu nykyään[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Westfaleninhevonen on atleettinen rotu, joka soveltuu moniin hevosurheilulajeihin. Parhaiten se tunnetaan kuitenkin este- ja kouluratsastusareenoilta sekä vaunuhevosena.

Rakenne: Kuiva ja kaunis pää, joka muistuttaa hannoverinhevosen päätä. Silmät ovat suuret ja ilmeikkäät. Pitkä kaula ja viisto, pitkä lapa, syvä runko, voimakas takaosa ja pitkät jalat, joissa isot nivelet. Kaviot ovat kovat. Korkeus on noin 150–168 cm. Väreistä sallitaan yksiväriset värit (kaikki paitsi kirjavat).

Luonteeltaan westfaleninhevonen on hillitty, rauhallinen ja helppo käsitellä, mutta kuitenkin rohkea ja vireä. Useimpien saksalaisten puoliveristen tavoin rotu on luonteeltaan ystävällinen ja suhtautuu ihmisiin myönteisesti.

Tunnettuja westfaleninhevosia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita tunnettuja westfaleninhevosia ovat muiden muassa estehevoset Fire, Two Step (entiseltä nimeltään Polydektes) ja Roman.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Elwyn Hartley Edwards: Hevosten maailma
  • Judith Draper: Gummeruksen suuri hevoskirja
  • Cynthia McFarland: Rotukäsikirja

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Westfaleninhevonen.