Hannes Siivonen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hannes Siivonen
Henkilötiedot
Syntynyt 17. syyskuuta 1898
Laitila, Suomen lippu Suomi
Kuollut 23. heinäkuuta 1972 (73 vuotta)
Kansallisuus Suomen lippu Suomi
Taiteilija
Ala Taidemaalari

Juho "Hannes" Nikolai Siivonen (17. syyskuuta 1898, Laitila23. heinäkuuta 1972) oli suomalainen taidemaalari. Hänen vanhempansa olivat maanviljelijä Juho Stefan Siivonen ja Sanni Katri o.s. Sundell. Ensimmäinen puoliso oli Martta Adina o.s. Luoto ja toinen Eine o.s. Backlund.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perhe muutti Turkuun, kun Hannes oli 11-vuotias. Lapsuutensa hän vietti silloisella Nummenpakalla, Nummenmäen esikaupunkialueella. Vanhempien avioliiton kariuduttua Hanneksesta tuli perheen pääasiallinen elättäjä. [1]

Siivonen kävi Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulua 1916–1919. Hänen opettajinaan toimivat muun muassa Santeri Salokivi, Ragnar Ungern ja Teodor Schalin. Vuonna 1932 hän teki stipendimatkan Ranskaan Pariisiin ja Italiaan tutustuen näyttelyihin ja museoihin. Lisätienestiä hän hankki maalaamisen ohella toimimalla myös Turun yliopiston kirjaston vahtimestarina peräti 17 vuotta 1929-46. Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulun johtajana hän oli 1946-1950.

Hän sanoutui irti Piirustuskoulun johtajuudesta Turun Taideyhdistyksen hallituksen kanssa syntyneiden kiistojen takia. Virallisesti asia koski vain sijaisen valintaa. Siivonen olisi halunnut virkavapaalle lähtevän Laila Säilän, joka toimi II piirustuksenopettajana, tilalle Eino Aaltosen, mutta TTY:n hallitus halusi siihen taidearvostelijana toimineen Osmo Laineen. Oppilaat lähettivät hallitukselle vetoomuksen, että Siivosen mielipide huomioitaisiin. Siivonen oli ankaruudestaan huolimatta opettajana suosittu. Oppilaita pidettiin "pikku Siivosina", joten hallitus oli Osmo Laineen kannalla siinä, että Siivonen vaikutti liian paljon oppilaiden maalaustapaan. Oppilaita erosi koulusta protestina tapahtumalle.[2] Valtion taiteilijaeläke myönnettiin hänelle 1962. Vuonna 1972 hän kuoli 74-vuotiaana.

Siivonen maalasi pääasiassa maisemia ja henkilökuvia. Hän oli myös pidetty muotokuvaaja. Useimmin hän maalasi tavallisia ihmisiä hieman jäykähkösti ja vakavasti. Turku-aiheita Siivoselta oli hyvin paljon, mutta tuomiokirkkoa hän ei koskaan maalannut tilauspyynnöistä huolimatta. Taiteilijan kuoleman jälkeen hänen leskensä lahjoitti miehensä laajan taiteellisen jäämistön Turun taidemuseolle. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Siivonen Turun Taidemuseon sivuilla
  2. Margareta Willner-Rönnholm s. 167–169