Hannes Markkula

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hannes Jaakko Armas Markkula (s. 20. toukokuuta 1944 Helsinki) on suomalainen rikostoimittaja ja -kirjailija.

Markkula tunnettiin erityisesti Ilta-Sanomien rikostoimittajana, vaikka hän oli jo vuosia toiminut lehden uutispäällikkönä. Hän meni lehteen töihin alkuun kesätoimittajaksi 1965 ja jäi samasta lehdestä eläkkeelle 31. toukokuuta 2012 työskenneltyään siellä 47 vuotta. Hän on tämän jälkeen jatkanut kirjoitteluaan mm. rikoksista ja yhteiskunnallisista aiheista eri julkaisuissa.

Hänet tunnetaan lempinimellä Murha-Markkula. Hän ei pidä lempinimestään, jonka hän kertoo saaneensa vuoden 1971 niin sanotun liftarimurhien yhteydessä. Sienestäjät olivat löytäneetInkoon Degerbyn metsästä ruumiin. Löytäjät olivat soittaneet kaksi puhelua: poliisille ja Markkulalle. Markkula nappasi valokuvaajan mukaansa eräältä hääpaikalta ja kiirehti hänen kanssaan murhapaikalle. He olivat paikalla ennen poliiseja.[1]

Markkula kertoo, että rikostoimittajan työ oli 1960-luvulla ja kauan sen jälkeen selvää ja yksinkertaista: surmatapauksissa normaalikaava oli se, että humalainen mies tappoi toisen. Henkirikoksen motiivi oli se, että juopoteltiin porukalla, joku tarvitsi rahaa ja tappoi. Poliisi selvitti tapauksen parissa päivässä. Nykyään liiankin tutut uutiset olisivat vielä joitakin vuosikymmeniä aikaisemmin olleet lähes käsittämättömiä. Hän viittaa tässä perhesurmiin. Tultaessa 2000-luvulle lukijat ovat halunneet vastauksen kysymykseen: miten tämä on mahdollista. Markkula toteaa, että vastausta ei pysty antamaan. Esimerkiksi perhesurmien syitä on poliisinkin liki mahdoton selvittää, toimittajasta puhumattakaan.[2]

Myöhemmissä esitelmissään Markkula on todennut, että nuorten aikuisten paineensietokyky tiukoissa perheriidoissa ja takaiskujen kohtaamisessa on jyrkästi vähentynyt.

Eläkkeelle lähtiessään Markkula sai poliisin ansioristin tunnustukseksi ansiokkaasta työstä poliisin hyväksi.[3]

Toimittajantyönsä ohella Hannes Markkula on kirjoittanut rikollisuutta, erityisesti suomalaista henkirikollisuutta käsitteleviä teoksia. Lisäksi Markkula on aktiivinen järjestöihminen, muun muassa Arto Paasilinnan Seurassa, Mauri Sariola -seurassa, Kivi-talo-säätiön ja Helsingin kirjailijoiden entinen puheenjohtaja. Hän on Helsingin Lehdistö-Poliisikerhon kunniapuheenjohtaja.

Hannes Markkula on helsinkiläinen. Hänen harrastuksiinsa kuuluvat muun muassa elokuvat, kirjallisuus, uinti ja Westie-koira Bella.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jatkokertomukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ruutisavua on liikaa (25-osainen kesädekkari Seurassa 2001.Samalta pohjalta tehty teos ilmestynyt 2008 nimellä Diskokostaja )

Palkinnot ja tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Stenbäck, Irma: Markkula tuntee suomalaiset murhat. Helsingin Sanomat, 20.1.2007, s. C3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]