Gunnar Hiilloskorpi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mirjami Kuosmanen ja Gunnar Hiilloskorpi Nyrki Tapiovaaran elokuvassa Miehen tie (1940).

Gunnar Ilmari Hiilloskorpi (13. helmikuuta 1908 Pori27. maaliskuuta 1941 Helsinki) oli suomalainen näyttelijä. Hänen tunnetuin roolinsa oli Nyrki Tapiovaaran elokuvan Miehen tie (1940) pääosassa Ahrolan Paavona.

Gunnar Hiilloskorpi aloitti näyttämöuransa jo 15-vuotiaana Porin Työväen Teatterissa, jossa hän näytteli niin sankari- kuin luonneosia. Vuosina 1930–31 hän oli kiinnitettynä Kotkan Näyttämölle, josta hän jatkoi ensin Lahden Työväen Näyttämölle ja sitten Turun Teatteriin. Hiilloskorpi oli saanut kiinnityksen Helsingin Kansanteatteriin syksystä 1941 alkaen, mutta hän menehtyi keväällä.

Hiilloskorpi ehti ennen kuolemaansa näytellä myös joitakin elokuvarooleja. Risto Orkon ohjaamassa Jääkärin morsiamessa Hiilloskorven oli tarkoitus näytellä jääkäri Kalvan rooli, mutta ei saanut teatterilta lupaa jatkaa filmausta jolloin hänen tilalleen otettiin Tauno Palo. Valmiissa elokuvassa Hiilloskorven osuus on supistunut vain muutamiin ulkokuviin. Sittemmin Nyrki Tapiovaara kiinnitti hänet elokuvansa Miehen tie miespääosaan.

Hiilloskorpi avioitui näyttelijä Gunvor Svanströmin kanssa vuonna 1931. Heidän poikansa on näyttelijä ja ohjaaja Jarno Hiilloskorpi. Gunnar Hiilloskorpi kuoli 33-vuotiaana aivokalvontulehdukseen, tultuaan Helsinkiin saamaan siihen hoitoa. Hänet on haudattu Hietaniemen hautausmaalle.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]