Gregory House

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gregory "Greg" House
Luoja(t) David Shore
Näyttelijä(t) Hugh Laurie
Ensi-
esiintyminen
House -televisiosarjan jakso "Pilot"
Henkilötiedot
Ikä 45-53
Asuinpaikka Princeton, New Jersey
Suhteet
Muut sukulaiset John House (isä)
Blythe House (äiti)

Gregory ”Greg” House on David Shoren luoma ja Hugh Laurien näyttelemä kuvitteellinen lääkäri yhdysvaltalaisessa televisiosarjassa House. Hän on lääketieteellinen nero, joka on erikoistunut tartuntatauteihin ja munuaisia tutkivaan nefrologiaan. House johtaa diagnostiikkaosastoa kuvitteellisessa Princeton-Plainsboron opetussairaalassa.

House on omalaatuinen sekä suorasanainen persoona, jonka erikoinen lähestymistapa potilastapauksiin aiheuttaa Housen ja hänen kollegoidensa välillä paljon erimielisyyksiä. Hahmo on saanut paljon vaikutteita kuvitteellisesta salapoliisista Sherlock Holmesista.[1]

House joutuu käyttämään kävelykeppiä, sillä hän kärsii väärin diagnosoidun valtimotukoksen aiheuttamasta jalan lihasten rappeutumasta ja on jatkuvan kroonisen kivun vuoksi riippuvainen Vicodin-särkylääkkeestä. Hahmon inspiraatiolähde Sherlock Holmes on puolestaan riippuvainen kokaiinista[2]. Vicodinin lisäksi House on käyttänyt ketamiinia[3], metadonia[4], ilokaasua[5] ja kärsinyt alkoholismista[6].

House on musiikillisesti lahjakas ja osaa soittaa muun muassa pianoa[7] ja kitaraa. Hänen muita harrastuksiaan ovat ruoanlaitto, perunatykit[8] ja videopelien pelaaminen, useimmiten työajalla. Vapaa-aikansa hän viettää useimmiten ainoan oikean ystävänsä, James Wilsonin kanssa. Housella on ollut myös lemmikkirotta, Steve McQueen, jonka hän pyydysti entisen kihlatunsa Stacyn ullakolta[9]. Steve menehtyy myöhemmin Housen kokeillessa potilaalle tarkoitettua hoitomenetelmää tähän.

House opiskeli lääketiedettä Johns Hopkinsin yliopistossa[10].

Persoonallisuus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimpien sarjan hahmojen mielestä House on ärsyttävä sarkastisine huomautuksineen ja suorasukaisine puheineen. House osaa aiheuttaa kommenteillaan päänvaivaa sekä omalle tiimilleen, Wilsonille ja pomolleen Lisa Cuddylle. Housen äkäisyys on selitetty sillä että hän yrittää purkaa jalastaan aiheutuvaa kipua muihin. Jalan toivuttua väliaikaisesti House muuttui pirteämmäksi ja muistutti luonteeltaan enemmän aikaa ennen jalkaan tullutta tukosta[11]. Jouduttuaan luopumaan Vicodinista vieroituksen vuoksi, House muuttui entistä äkäisemmäksi ja meni loukkaavaksi jopa henkilökohtaisella tasolla[12]. Cuddy on todennut, että House pystyy toimimaan ja työskentelemään paremmin ollessaan lääkityksen alainen vaikka Wilsonin mielestä hänen täytyisi pyrkiä aineista eroon.

Sarjan kuudennella tuotantokaudella House on psykiatrisessa hoidossa, jossa hänen lääkärinsä kuvailee häntä lievästi narsistiseksi. Wilson on kerran myöntänyt Housen olevan sosiopaattinen[13], mutta harvoin sadistinen. Vaikka House onkin epäseurallinen ja ulkopuolisten mielestä melkeinpä ihmisvihaaja, häntä arvostetaan ja kunnioitetaan lääkärien keskuudessa.

Kunnianosoitukset ja palkinnot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmon näyttelijä Hugh Laurie on voittanut roolistaan useita palkintoja, mukaan lukien kaksi Golden Globe -palkintoa parhaasta miespääosasta draamasarjassa ja SAG-palkinnon parhaana miesnäyttelijänä draamasarjassa.[14] Laurie oli myös Primetime Emmy -ehdokkaana vuosina 2005, 2007, 2008, 2009 ja 2010.lähde? TV Guide -lehti on puolestaan valinnut Gregory Housen kaikkien aikojen parhaaksi televisiohahmoksi.lähde?

 1. House and Holmes parallels - Radio Times, January 2006 (Arkistoitu – Internet Archive) Radiotimes.com
 2. A House, MD and Sherlock Holmes Special: Predicting House Season Five Based On the Sherlock Holmes Canon (Arkistoitu – Internet Archive)
 3. Sarjan toisen kauden jakso "No Reason"
 4. Sarjan viidennen kauden jakso "The Softer Side"
 5. Sarjan kolmannen kauden jakso "Airborne"
 6. Sarjan kuudennen kauden jakso "Baggage"
 7. Sarjan viidennen kauden jakso "Saviors"
 8. Sarjan seitsemännen kauden jakso "The Dig"
 9. Sarjan toisen kauden jakso "Hunting"
 10. Sarjan toisen kauden jakso "Distractions"
 11. Sarjan kolmannen kauden jakso "Meaning"
 12. Sarjan kolmannen kauden jakso "Finding Judas"
 13. Sarjan seitsemännen kauden jakso "Larger Than Life"
 14. Loose Lips Backstage at Golden Globes abcnews.go.com