Gregory House

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gregory House

Gregory ”Greg” House on Hugh Laurien näyttelemä fiktiivinen lääkäri yhdysvaltalaisessa televisiosarjassa House. Gregory House on lääketieteellinen nero, joka on erikoistunut tartuntatauteihin ja munuaisia tutkivaan nefrologiaan. House johtaa diagnostiikkaosastoa fiktiivisessä Princeton-Plainsboron opetussairaalassa.

Housen omalaatuinen ja suorasanainen persoona, sekä hänen erikoinen lähestymistapansa potilastapauksiin aiheuttaa Housen ja tämän kollegojen välillä paljon erimielisyyksiä. Hahmo on saanut paljon vaikutteita fiktiivisestä salapoliisista Sherlock Holmesista.[1]

House joutuu käyttämään kävelykeppiä, sillä hän kärsii väärin diagnosoidun valtimotukoksen aiheuttamasta jalan lihasten rappeutumasta ja on tämän takia riippuvainen hydrokodonista (Vicodin) jatkuvan kroonisen kivun vuoksi. Hahmon inspiraatiolähde Sherlock Holmes on puolestaan riippuvainen kokaiinista.[2]

Hahmon näyttelijä Hugh Laurie on voittanut roolistaan useita palkintoja, mukaan lukien kaksi Golden Globe -palkintoa parhaasta miespääosasta draamasarjassa ja SAG-palkinnon parhaana miesnäyttelijänä draamasarjassa.[3] Laurie oli myös Primetime Emmy -ehdokkaana vuosina 2005, 2007, 2008, 2009 ja 2010.lähde? TV Guide -lehti on puolestaan valinnut Gregory Housen kaikkien aikojen parhaaksi televisiohahmoksi.lähde?

Persoonallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

House on ärsyttävä sarkastisine huomautuksineen ja suorasukaisine puheineen, ja aiheuttaa kommenteillaan päänvaivaa sekä tehotiimilleen että ystävälleen James Wilsonille ja pomolleen Lisa Cuddylle. Cuddyn ainoa syy pitää House sairaalassa töissä tuntuu olevan vain se, että House on erinomainen tartuntatautien ja nefrologian diagnostiikan erikoislääkäri. Housella ei ole lähes lainkaan empatiakykyjä, ja hän suostuu tapaamaan potilaitaan ainoastaan vain äärimmäisessä tilanteessa. Silloinkin hän käyttää aikansa vain potilaan pään kääntämiseen.

House tylsistyy helposti ja viettää aikaansa sairaalassa milloin milläkin tavalla. Ei ole normaalista poikkeavaa, jos hän katsoo sairaalasarjoja pienestä televisiostaan tai tiedottoman koomapotilaan hoitohuoneesta, jojottelee, syö punaisia tikkareita, pelaa PSP:llä tai ärsyttää Wilsonia. Housella on sairaalassa tietty määrä rästiinjääneitä klinikkatunteja, joten hän yrittää parhaansa mukaan vältellä Cuddya.

Vaikka House onkin epäseurallinen ja ulkopuolisten mielestä melkeinpä ihmisvihaaja, häntä arvostetaan ja kunnioitetaan lääkärien keskuudessa. Hän on erittäin itsenäinen ja hänen vaistonsa on erehtymätön. Hän tekee mitä tahansa, jotta saisi oikean diagnoosin potilaan taudista (taudista parantaminen tai potilaasta välittäminen eivät ole niin tärkeitä asioita hänelle). Se johtaa hänet yleensä vaikeuksiin, sillä hän ei välitä säännöistä tai laeista. Hän saattaa usuttaa työntekijänsä murtautumaan potilaan kotiin tai kokeilla yrityksen ja erehdyksen kautta, mikä lääke toimii.

House on musiikillisesti lahjakas ja soittelee yleensä kotonaan pianoa. Tämä saattaa johtua Housen esittäjän oikeista soittotaidoista.

House omistaa myös jossain vaiheessa lemmikkirotan, Steve McQueenin, jonka pyydysti entisen kihlatunsa Stacyn ullakolta. House opiskeli lääketiedettä Johns Hopkinsin yliopistossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]