Greg Moore

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kanadalaista kilpa-autoilijaa. Greg Moore on myös jääkiekkoilija.
Greg Moore
Greg-moore mid-hio-cart 08-10-1996.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt22. huhtikuuta 1975
New Westminster, Brittiläinen Kolumbia, Kanada
Kuollut31. lokakuuta 1999 (24 vuotta)
Fontana, Kalifornia, Yhdysvallat
Kansalaisuus  Kanada
Moottoriurheilija
Champ Car World Series
Vuodet 1996–1999
Tallit Forsythe Racing
Paras sijoitus 5.
Aikaisemmat sarjat
1993–1995 Indy Lights Championship
Mestaruudet
1995 1

Greg Moore (22. huhtikuuta 1975 New Westminster, Brittiläinen Kolumbia, Kanada31. lokakuuta 1999 Fontana, Kalifornia, Yhdysvallat) oli kanadalainen kilpa-autoilija.

Nuoruutensa Moore vietti Vancouverin esikaupungissa Maple Ridgessä. Nuoruudessaan hän kilpaili mikroautoissa, mistä siirtyi Formula Ford ja myöhemmin Formula 2000 -luokkiin. 1993 hän aloitti CARTin Indy Lights sarjassa. Kaudella 1994 hän saavutti sarjassa kolme voittoa ja seuraavalla kaudella hallitsi sarjaa suvereenisti vieden kymmenen voittoa kaikkiaan 12 kilpailusta.

20-vuotiaana vuonna 1996 Moore siirtyi CART-sarjaan (nyk. Champ Car) Player's-Forsythe-talliin. Tulokaskaudellaan hän sijoittui loppupisteissä yhdeksänneksi. Ensimmäisen osakilpailuvoittonsa hän saavutti kesäkuussa 1997 Milwaukeen ovaalilla ja toisen heti perään viikkoa myöhemmin Detroitissa, kun sekä Mauricio Gugelminilta ja Mark Blundellilta loppui hänen edellään polttoaine viimeisellä kierroksella. Seuraavaan kauteen Moore lähti yhtenä ennakkosuosikeista tallikaveriinaan Patrick Carpentier. Moore saavutti kauden aikana kaksi voittoa: Jacarepaguassa, Rio de Janeirossa, missä hän ohitti Alex Zanardin ulkokautta ja ajoi voittoon, Michiganin ovaalilla hän ohitti viimeisellä kierroksella Zanardin ja Jimmy Vasserin viimeisellä kierroksella. Kokonaisuutena kausi oli kuitenkin pettymys ja keskeytysten sävyttämä. Moore sijoittui lopulta pisteissä viidenneksi.

Kauden 1999 Moore aloitti ajamalla voittoon Homesteadissa, mutta Mercedes-Benz-moottori oli muutoin kilpailukyvytön ja hän teki kesken kauden sopimuksen siirtymisestä seuraavaksi kaudeksi Penske Racingin riveihin. Fontanan California Speedwayllä Moore joutui skootterilla onnettomuuteen ja loukkasi kätensä, mutta pääsi kilpailuun mukaan viimeisestä ruudusta jouduttuaan jättämään aika-ajot väliin. Kilpailun yhdeksännellä kierroksella hän menetti autonsa hallinnan 200 mailin tuntinopeudessa ja auto sinkoutui ruohikon yli betoniseinään mennen moneen osaan, minkä jälkeen auton osat kimposivat takaisin ruohikolle ja pyöri monta kierrosta ympäri. Moore sai surmansa onnettomuudessa.

Mooren hautajaisiin hänen kotikaupungissaan Maple Ridgessä osallistui 300 ihmistä. Hänen isänsä on perustanut hyväntekeväisyyssäätiö Greg Moore Foundationin. Maple Ridgen vuonna 2003 perustettu nuorisokeskus on nimetty Greg Mooren mukaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]