Grand Marnier

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grand Marnier -pullo (Cordon Rouge)

Grand Marnier [gʀɑ̃ maʀnje] on triple sec -tyyppinen pomeranssista ja konjakista (tai Cordon Jaune -lajikkeen tapauksessa kirkkaasta alkoholista) valmistettu likööri, jonka alkoholipitoisuus on 40 tilavuusprosenttia. Liköörin loi Louis-Alexandre Marnier-Lapostolle vuonna 1880 Neauphle-le-Châteaun kylässä Ranskassa.

Grand Marnier -likööriä käytetään sellaisenaan, cocktaileissa sekä tiettyjen jälkiruokien, kuten crêpes Suzette -ohukaisten, liekittämisessä.

Likööriä on useita eri tyyppejä:

  • Punanauhaisessa pullossa myytävä Le Grand Marnier Cordon Rouge on alkuperäinen vuonna 1880 kehitetty konjakkipohjainen likööri.
  • Keltanauhainen Le Grand Marnier Cordon Jaune on hinnaltaan edullisempi versio, johon ei käytetä konjakkia vaan kirkasta, viljasta tislattua alkoholia sekä appelsiineja pomeranssien lisäksi. Tätä lajiketta käytetään erityisesti cocktaileihin ja liekittämiseen.
  • La Cuvée du Centenaire on alun perin tislaamon satavuotisjuhliin vuonna 1927 kehitetty versio, johon käytettävät konjakkilaadut ovat vähintään 25 vuotta vanhoja ja peräisin pääosin kahdelta arvostetuimmalta konjakkialueelta (Grande Champagne, Petite Champagne).
  • La Cuvée Spéciale Cent Cinquantenaire eli Grand Marnier 150 sisältää yli 50 vuotta vanhoja konjakkilaatuja, ja sitä myydään käsinmaalatuissa pulloissa.
  • Liköörin keksijän mukaan nimetty La Cuvée Louis-Alexandre Marnier-Lapostolle sisältää pääosin Grande Champagne -alueen konjakkilaatuja ja on vähemmän sokeripitoinen kuin muut tyypit.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.